Steeds meer opdrachtgevers eisen een VCA-certificaat. Anders mag je niet met de werken starten en wordt de overeenkomst misschien wel ontbonden. Niet alleen kan een VCA-certificaat contractueel worden verplicht, bovendien kan de verplichting ook uit wettelijke eisen volgen. De opdrachtgever moet immers een veilige werkomgeving garanderen en daaraan draagt een VCA-certificaat bij. Maar wat is dat, zo’n VCA-certificaat? En waarom heb je het nodig? Wij leggen het voor jou uit.
Wat is het VCA-certificaat?
In België kan je op verschillende manieren VCA-gecertificeerd worden. De belangrijkste zijn B VCA en VOL VCA. In het eerste geval gaat het om een basiscertificering, terwijl het tweede type VCA-certificaat er voor leidinggevenden is. Het VCA-certificaat geeft aan dat je op de hoogte bent van de vastgestelde veiligheids-, gezondheids- en milieuaspecten. Dit moet de veiligheid verhogen. Vooral voor uitvoerende medewerkers is het volgen van een VCA cursus en het behalen van het VCA-certificaat dan ook een must. En dit om verschillende redenen.
Via het VCA-certificaat voldoen aan de arbeidswetgeving
In de arbeidswetgeving wordt een en ander geschreven over het garanderen van een veilige werkomgeving. Als werkgever moet je dan ook het nodige doen om de veiligheid in jouw onderneming te bewaken. Niet voor niets zetten ze ook tijdens Batibouw steeds vaker in op veilig en milieubewust werken.
Het VCA-certificaat speelt daarin een belangrijke rol omdat medewerkers zo aantoonbaar op de hoogte zijn van de te treffen veiligheidsmaatregelen. En zo voorkom je ongevallen. Wel is het belangrijk om niet alleen de uitvoerende medewerkers een VCA-cursus te laten volgen, maar ook leidinggevenden een aangepast VCA-certificaat te laten behalen. Enkel zo is de cirkel helemaal rond.
Het VCA-certificaat beperkt jouw aansprakelijkheid
We hoeven er geen doekjes om te winden: op de werkgever rust een uitgebreide aansprakelijkheid. Zo is de werkgever aansprakelijk voor de schade die zijn medewerkers oplopen. Een medewerker kan dus eenvoudig de (verzekeraar van de) werkgever aanspreken wanneer een zaagmachine een vinger laat verdwijnen. Het is slechts heel uitzonderlijk dat de werkgever zijn verregaande aansprakelijkheid kan ontlopen. Zo moet je al kunnen bewijzen dat je al het nodige hebt gedaan om de veiligheid binnen de onderneming te waarborgen en dus zelf geen schuld treft. Zonder een VCA-certificaat wordt dat wel heel moeilijk.
Het VCA-certificaat wordt contractueel verplicht
Ook contractspartijen gruwelen bij de gedachte dat er op de werf een ongeval zou plaatsvinden. Zij moeten immers ook voor een veilige omgeving zorgen. Zeker indien de contractspartij ook zelf personeelsleden aanwezig heeft. Daarom zal men een VCA-certificaat meestal contractueel verplichten. En daar moet je dan maar mee akkoord gaan. Zomaar van je krommenaas gebaren? Dat kan je dan weer duur komen te staan. Want boetebedingen en mogelijkheden om de overeenkomst te ontbinden, zijn in dergelijke aannemingsovereenkomsten zeker niet ongewoon.
Zo zie je maar: wettelijk gezien is een VCA-certificaat niet verplicht. In de praktijk is het echter broodnodig. Broodnodig omdat je als werkgever moet voldoen aan de strikte arbeidswetgeving. Broodnodig omdat de werkgever zijn aansprakelijkheid wilt beperken. Broodnodig omdat de opdrachtgever het contractueel verplicht. Maar bovenal broodnodig omdat iedereen arbeidsongevallen kan missen als kiespijn. Het kan je immers het brood uit de mond nemen.