Vrouwelijke doe-het-zelf klusser werkt met cirkelzaag

Tips voor elke doe-het-zelf klusser

Je hebt vast wel eens een keer zelf een klus geklaard. Je hebt namelijk niet overal vakmensen voor nodig. Met een beetje kennis, kun je een hoop zelf uitvoeren. Alleen moet je dan wel goed voorbereid zijn. In dit artikel geven we een aantal tips, zodat jij ook een echte doe-het-zelfklusser kunt worden.

Zorg voor goed gereedschap

Een goed begin is het halve werk, zeggen ze weleens. Goed gereedschap zorgt ervoor dat je ook echt een goed begin kunt maken. Zorg ervoor dat het gereedschap dat je gebruikt van goede kwaliteit is. Dit kan overigens ook zonder er te veel geld aan uit te geven.

Heel veel mensen klussen liever zelf in huis om geld te besparen. Dat is ook heel begrijpelijk. Waarom zou je veel geld aan een klus uitgeven door een vakman in te huren, terwijl je het net zo goed zelf kunt. Alleen op gereedschap dien je eigenlijk niet te besparen. Een klus kan weleens fout beginnen of aflopen als je niet het juiste gereedschap in handen hebt.

Vaak zijn er in jouw kennissenkring wel mensen die het juiste gereedschap in huis hebben liggen. Wellicht dat je het van hen mag lenen tegen een kleine vergoeding. Luk dat niet? Dan kun je altijd nog gereedschap huren bij de bouwmarkt. Je betaalt er dan lang niet zoveel voor dan wanneer je gereedschap koopt. Vraag jezelf alleen wel af hoe vaak je een bepaalde machine nodig hebt. Wellicht dat kopen dan toch voordeliger is. Vaak haal je zo’n investering er ook zeker uit.

Zorg voor de juiste kennis

Niet elke klus is even eenvoudig. Daarom moet je je wel goed inlezen, voordat je ergens aan begint. Je kunt je beter heel goed voorbereiden om te voorkomen dat het fout loopt. Indien het fout gaat, kost het je namelijk veel meer geld, tijd en moeite. 

Kennis doe je op door veel te lezen online, maar ook zeker de kennisbank te raadplegen. Hier vind je bijvoorbeeld veel informatie over allerlei verschillende soorten rubber. Handig om te weten, want het zou zomaar van pas kunnen komen bij jou in huis. 

Uiteraard is het soms ook verstandig om te sparren met een bouwvakker die je kent. Vaak heeft iedereen er wel een in zijn vrienden of kennissenkring. Anders zijn er altijd wel doe-het-zelfklussers in jouw omgeving die al een hoop verbouwd hebben. Ook daar kun je veel van leren. Sommige tips en tricks ontdek je namelijk pas door te doen. Zij kunnen die ervaringen met jou delen, wat jou ontzettend zal helpen. Kennis is er immers om te delen.

Neem er de tijd voor

Als je een klus wil laten slagen is het belangrijk om er de tijd voor te nemen. Van gehaast werken wordt niemand vrolijk. Bovendien zal die haast er alleen maar voor zorgen dat je fouten gaat maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je per klus genoeg tijd reserveert. Dan heb je ook minder kans om uit te lopen. 

Dit is voornamelijk belangrijk als je een professional wilt huren voor andere klussen in huis. Stel je wil zelf alles schilderen, maar wel de elektra aan laten leggen door een vakman. Dan is het wel handig als je ook daadwerkelijk klaar bent met schilderen als de professional is ingepland. Al zou het met deze klus niet zo heel veel uitmaken.

Soms heb je de kans om echt in de problemen te lopen. Dit geldt bijvoorbeeld als jij het voorwerk zelf wil doen en het echte werk overlaat aan een professional. Zoals bijvoorbeeld het slopen van de oude keuken en het plaatsen van de nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *