Elektrische Veegmachine

Slimme elektrische opties: de voordelen en nadelen van elektrische machines in de bouw

In Nederland maar eigenlijk in heel Europa zitten we momenteel vol in de energietransitie. We bewegen weg van fossiele brandstoffen en maken steeds meer gebruik van duurzame elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen en windenergie. Je ziet dit in verschillende industrieën, woningen en op de weg met elektrische auto’s. Ook in de bouw is het doel om steeds meer elektrische machines te gebruiken. Maar dit zorgt momenteel wel nog voor uitdagingen. In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van elektrische machines in de bouw. Ook bekijken we welke machines al veel elektrisch beschikbaar zijn, zoals de elektrische stapelaar, en welke machines vaak nog niet elektrisch te krijgen zijn.          

Voordelen

Het Europees Parlement heeft zeer ambitieuze doelen met betrekking tot het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Daar ontkomt de  bouw ook niet aan. Gelukkig brengt dit voordelen met zich mee. Er zijn verschillende subsidies voor bedrijven die duurzaam bouwen om dit financieel aantrekkelijker te maken. Ook zorgen elektrische machines, zoals een elektrische heftruck, voor veel minder geluid dan machines die benzine-gedreven zijn. Over het algemeen is de geluidsbeleving 50% lager. Een bouwplaats waar minder herrie is, is prettiger om te werken. Er is minder overlast voor de omgeving. Ook kun je met elektrische machines werken in een stiltegebied. Dit maakt het gebruik van elektrische machines ook voordelig ten opzichte van de competitie.

Ook zijn er lagere onderhoudskosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen brandstoffilters te verwisselen of het motoroliepeil te controleren. Accu’s zijn goedkoper dan brandstof. Ritten naar het tankstation zijn nooit meer nodig.

Nadelen

Alhoewel de ontwikkeling van elektrische bouwmachines snel gaat zijn er ook nog nadelen. Momenteel zijn er vooral kleinere machines in elektrische varianten verkrijgbaar. Denk aan een elektrische veegmachine. Maar de grotere machines lopen nog achter. Een ander probleem is het opladen van de machines. Dit kost veel tijd en zorgt daardoor voor een ingewikkeldere logistieke planning. Het is dus onder andere wachten op betere accu’s die langer meegaan. Bouwbedrijven zien het momenteel niet zitten om midden op een werkdag tijdens een project de machine op te moeten laden. Maar uiteindelijk zal de technologie vooruit gaan en zullen elektrische machines steeds voordeliger worden. Zoals we weten was de eerste computer ook ontzettend duur. Maar in de loop van de tijd wordt de technologie betaalbaarder en steeds breder geadopteerd. De vraag is alleen wanneer dit omslagpunt zal komen. Uiteindelijk zal de gehele bouw klimaatneutraal en emissievrij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *