Zonnepanelen zijn natuurlijk gigantisch populair. Met de stijgende energieprijzen zal die populariteit ook nog wel een tijd aanhouden. Bovendien zijn we samen op weg naar een duurzamere wereld, waar zonnepanelen ook een grote rol in spelen. Gezien de investering is nog niet iedereen een voorstander van zonnepanelen. Wat maakt het dat mensen toch die aanschaf doen? Op basis waarvan kiezen ze dan? We leggen het uit in dit artikel.
De investering: waard of niet?
Zonnepanelen kunnen je heel wat opleveren. Dat weten we en er is veel informatie over bekend. Alleen zijn zonnepanelen niet in alle gevallen zo winstgevend. Het is namelijk compleet afhankelijk van de ligging van je huis. Dit heeft vaak ook te maken met andere omgevingsfactoren. Het kan namelijk zo zijn dat de buren aan de rechterkant een flink rendement hebben, omdat de panelen een groot deel van de dag in de zon liggen. Je zou denken dat jij dan hetzelfde rendement kunt verwachten. Dat is niet helemaal hoe het in de praktijk werkt. Die grote boom van de buren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een deel van de zon er niet doorheen komt. Zo werken de zonnepanelen ineens veel minder optimaal en dat is niet eens jouw eigen schuld.
Dat is ook het vervelende ervan. Je hebt zelf weinig invloed op de werking van de zonnepanelen. Je bent totaal afhankelijk van de ligging van je woning en de omgevingsfactoren. Je zult daar dus eerst onderzoek naar moeten doen, wil je erachter komen of het de investering waard is.
Doe de vergelijking
Vergelijken is belangrijk als het over zonnepanelen gaat. Dat begint al bij het type paneel dat je gaat kiezen. Je hebt glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen. Wellicht voor de handliggend, maar de glas-glas panelen zijn het duurst. Daarentegen hebben ze wel de meeste voordelen. Zo zijn ze beter bestand tegen omgevingsfactoren en ze hebben betere garantievoorwaarden. Daar komt ook bij kijken dat ze langer meegaan en een hogere opbrengst hebben. Zijn die extra kosten het dan niet meer dan waard?
Je bent dan nog niet klaar met zonnepanelen vergelijken. We hebben het net al gehad over de ligging, dat die zo belangrijk is voor zonnepanelen. Grotendeels ligt dat natuurlijk aan de ligging van je huis. Maar, je hoeft niet net als iedereen de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Je kunt ook kijken of je op een andere plek een beter rendement kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan plekken als op de dakkapel of de gevel. Maar, ook in de carport of in de veranda. Er zijn meer toepassingen mogelijk dan alleen de standaard op het dak.
De soort zonnepaneel en de ligging hebben natuurlijk veel invloed op het rendement. Toch stopt het vergelijken daar nog niet. Er zijn namelijk ook veel verschillende fabrikanten. Wat overigens nog meer zal worden, door het succes ervan. Het nadeel van een populair product is dat veel verschillende bedrijven zich erop gaan storten. Zo is het voor jou als particulier erg lastig om de juiste partij te kiezen. Let voornamelijk op de betrouwbaarheid, de certificaten en keurmerken, maar ook op de productielocatie. Op basis daarvan kun je meestal wel een goede keuze maken.
De fabrikant en de aanbieder zijn twee heel verschillende partijen. De fabrikant is de partij die de zonnepanelen maakt en de aanbieder is degene die zorgt voor het zonne-energiesysteem. Zij zorgen ook voor de installatie en de afstemming van de componenten. Ook de aanbieders moeten dus een goede vergelijking ondergaan. Kies je wel de juiste fabrikant, maar een slordige aanbieder, dan heb je jezelf alsnog in de vingers gesneden. Vergelijk aanbieders altijd op het specialisme en de betrouwbaarheid, maar ook de ervaring. Let daarnaast erop of ze werken volgens een wet- en regelgeving en of ze de richtlijnen van de fabrikant wel volgen.