Tuin Zomerklaar Maken

Jouw tuin onder handen nemen

Heb je een woning gekocht en slaagde je er intussen reeds in om het interieur te upgraden naar een moderne en comfortabele woonst? Dan is nu de tuin aan de beurt! Wat volgt zijn enkele tips om jouw nieuwe tuin snel en met minimale inspanningen, presentabel en tuinfeestwaardig te maken.

Opruimwerk en snelle facelift

Maak een wandeling door jouw tuin en ruim de zaken op die een doorn in het oog zijn. Wellicht liggen er heel wat afgevallen bladeren op het gras, afkomstig van je eigen bomen of bladeren die overgewaaid zijn van bij de buren. Hoe dan ook, te veel bladeren op je gazon is geen goed idee. Kijk ook eens of er nog gebarsten potten of tuinornamenten staan die stuk zijn gegaan door het vriesweer? Heb je overschotjes van de verbouwingen, ligt er links of rechts wat afval in een hoekje of onder een afdak? Haal het weg en breng dat lang geplande bezoekje aan het containerpark. 

Ook voor uitgebloeide bloemen in de border of verdorde hoge grassen, is het tijd om schoon schip te houden. Doe je handschoenen aan en trek de verdroogde stengels er tussenuit. Grijp die snoei- of heggenschaar vast en in een mum van tijd oogt jouw tuin fris en luchtig.

Neem het terras onder handen

Optimaal genieten van een mooie tuin, kun je pas echt als de zitplaatsen op je terras ook piekfijn in orde zijn. Wek daarom je favoriete zitplekje uit haar winterslaap. Neem de hogedrukreiniger ter hand om het grootste en hardnekkigste vuil  van je terras efficiënt te verwijderen. Ga op zoek naar een specifiek onderhoudsproduct dat je terras prima beschermt tijdens de lente en zomer. Zo mag je er zeker van zijn dat jouw extra inspanning zorgt voor een duurzaam resultaat. 

Voor je tuinmeubelen gebruik je het beste een sopje of specifieke schoonmaakmiddelen. Deze voorzien je tuinmeubelen van een extra beschermlaag zodat ze langer “shinen”.  Je terras zal binnen de kortste keren weer uitnodigen om er een drankje en een hapje te nuttigen met vrienden.

Grasveld aanpakken

Bekijk jouw ‘pelouse’ eens vanop een kritische afstand. Misschien ligt het grasveld er wel mooi bij en volstaat het om de boorden op te schonen om er een echt plaatje van te maken. Wat je dan nog rest is eventueel kalken en bemesten. Er zijn tests op de markt om de behoeftes van jouw grasveld in kaart te brengen. Vaak heb je echter te kampen met mosvorming. Stel je dit vast, dan kun je aan de slag gaan met een mosdodend middel om het mos er wat later gemakkelijk uit te halen door middel van verticuteren. 

Mogelijk heb je ook te kampen met bijkomende schoonheidsfoutjes zoals putten en bulten door jarenlange inwerking van mollen, mieren, gravende huisdieren, opslag van materiaal,… In dat geval kies je beter voor een totale heraanleg zodat je opnieuw jarenlang van een mooi gazon kunt genieten. Begin hiervoor eerst met het frezen van de gehele oppervlakte en rol daarna de aarde effen. Deze tussenstap is initieel bedroevend van aanblik, maar niet getreurd! De snelste en gemakkelijkste methode om die prachtige groene mat in een mum van tijd terug te toveren, is om het geheel af te werken met grasrollen: uitrollen maar en klaar.  Tijd om even uit te blazen en laat de lente maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *