bedrijfspand

Is jouw bedrijfspand al klaar voor de toekomst?

Vanaf 2023 wordt van bedrijfspanden groter dan 100 m2 verwacht dat ze in het bezit zijn van een verplicht energielabel C. Een energielabel laat zien aan huurders en kopers in hoeverre een bedrijfspand energiezuinig is. Voldoet een kantoorpand niet aan de gestelde eisen, dan mag het niet meer worden gebruikt als kantoor. Doordat de focus van het bedrijfsleven meer gaat liggen op een schoner milieu en energiebesparing zullen er steeds meer strengere regelgeving komen voor bedrijven. De eerste stappen werden al gezet doordat het verplicht werd om een energielabel te vermelden bij de verhuur of verkoop van een bedrijfskantoor.

De toekomst van energielabels

Een energielabel voor een bedrijfspand geeft aan in hoeverre er energiebesparende maatregelen zijn genomen in een bedrijfskantoor. Per 2015 is het verplicht om bij de oplevering, verkoop en verhuur van utiliteitsgebouwen een energielabel te hebben. Het hoogst haalbare is een energielabel A. Hierbij zijn er verschillende energiebesparende maatregelen genomen. Het laagst haalbare is een energielabel G. Per 2023 mogen er geen bedrijfspanden meer zijn met een energielabel D, E, F en G. Deze bedrijfspanden hebben een belangrijke uitdaging voor de nabije toekomst.

Hoe staat het ervoor?

Momenteel is 43% van de kantoren in Nederland in het bezit van een energielabel D of hoger. Kantoren nemen hierbij 20% van het jaarlijkse gasverbruik in rekening en circa 19% van het totale elektriciteitsverbruik. Doordat kantoren in 2023 een verplicht energielabel C moeten hebben, wordt er ongeveer 8,6 Peta Joule energie bespaard. Gebouwen die voor het jaar 2000 zijn gebouwd lopen hoogstwaarschijnlijk het grootste risico om bouwkundige ingrepen te verrichten om aan de energiebesparende eisen te voldoen. Terwijl gebouwen die vanaf het jaar 2000 tot 2006 zijn gebouwd vaak al wel in het bezit zijn van een energielabel C en panden die na 2006 zijn gebouwd meestal al een energielabel A bezitten.

Hoe krijg ik een energiezuinig energielabel?

Een energielabel wordt opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Indien je kantoor een energielabel D, E of F heeft dan kan een pand al zonder ingrijpende verbouwing een energielabel verkrijgen. Milieubesparende acties zijn vaak minder complex dan dat het in eerste lijkt. Bedrijven kunnen hierbij gaan letten op een betere isolatie, energiezuinige verlichting en energiezuinige verwarming. Om een energielabel voor een bedrijfspand te verhogen naar de minimale eis van een label C, kan er tevens beroep worden gedaan op subsidieregelingen die het financieel aantrekkelijk maken om een bedrijfspand duurzamer te maken. De subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft hier inzicht in.

Energielabel voor een bedrijfskantoor

Door je bedrijfspand te verduurzamen kun je een energiezuinig energielabel verkrijgen. Wat veel voordelen met zich meebrengt zoals een lagere energierekening. Heeft je bedrijfspand een energielabel D, E, F of G? Dan kun je een energieprestatieadvies voor utiliteitsgebouwen (EPA-U) aanvragen bij een erkende energieadviseur die gespecialiseerd zijn in energielabel voor bedrijven. Dit rapport geeft advies over hoe een bedrijfspand energiezuiniger kan worden door middel van verschillende energiezuinige maatregelen. Hierdoor kun je voor 2023 een energielabel C verkrijgen voor je bedrijfspand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *