Heb je het ook al gemerkt? Nu de herfst in het land is, wordt het zowel buiten als binnen in je woning weer heel wat frisser. Normaal gezien is dit het moment waarop je je verwarming terug aan zet. Nu de energieprijzen de pan uitswingen ben jij, samen met vele anderen, misschien wat minder geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Natuurlijk wil je het wel gezellig warm hebben wanneer je thuis bent. Een warme trui of een dekentje kunnen hierbij helpen, maar je kunt ook kiezen voor een duurzame oplossing.
Begin bij de basis
De buitenmuren van je woning zijn zo gebouwd dat er telkens twee muurdelen aan elkaar bevestigd worden, met daartussen een kleine ruimte van enkele centimeters breed. Dit systeem wordt een spouwmuur genoemd. In die vrije ruimte tussen de twee muren is er plek om isolatie te stoppen, namelijk spouwmuurisolatie. Er bestaan vier soorten spouwmuurisolatie. Je kan kiezen tussen isolatiemateriaal dat gemaakt is van rotswol, glaswol, PIR of houtvezels. Door je muren op deze manier te isoleren, zorg je ervoor dat de warmte in je huis ook goed binnen kan blijven. Dat levert je uiteraard een grote energiebesparing op. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat je het ook nog kan installeren nadat je huis gebouwd is. Als je huis dus op dit moment nog niet voorzien is van spouwmuurisolatie, kun je het er alsnog mee isoleren op een later tijdstip.
Bescherm je isolatiemateriaal
Het materiaal waarvan je isolatie gemaakt is, is gevoelig voor alle vormen van vocht. Wanneer je je isolatiemateriaal hier niet tegen beschermt, loop je het risico dat het gaat schimmelen of er houtrot in voorkomt. Dat maakt het leefklimaat in je huis ongezond. Je kunt dit oplossen door isolatiefolie te gebruiken. Isolatiefolie laat je toe om je isolatiemateriaal snel en gemakkelijk te beschermen, zonder hiervoor veel ruimte in te nemen.
Verschillende soorten isolatiefolie
Welke soort isolatiefolie je nodig hebt, hangt af van je doel. Wil je dat het vocht in huis naar buiten verdampt, waardoor het binnen geen schimmels kan veroorzaken? Dan maak je het best gebruik van dampopen isolatiefolie. Als je eerder wil voorkomen dat het vocht in de constructie van je huis trekt, maak je beter gebruik van dampremmende folie. Het verschil met de dampopen isolatiefolie is dat dampremmende folie meestal binnen in je huis wordt geïnstalleerd, en dampopen folie aan de buitenzijde van je huis, bijvoorbeeld op je dak.
In de keuken, badkamer en eventueel sauna, heb je extra sterke isolatiefolie nodig. Deze ruimtes zijn namelijk heel vaak vochtig. Hier gebruik je idealiter dampdichte folie voor. Vraag gerust advies aan een expert wanneer je erover nadenkt om je huis te gaan isoleren. Hij of zij kan je advies op maat geven.