Rolluiken

Hoe zien jouw ideale rolluiken eruit?

Rolluiken zijn een aanwinst voor veel woningen. Het brengt diverse voordelen met zich mee. Denk aan goede zonwering en verduistering, betere isolatie, minder geluidsoverlast en inbraakpreventie. Bovendien is het verkrijgbaar als maatwerk. Je kiest niet alleen de gewenste afmetingen, maar bepaalt ook de bediening en de manier van montage. Hierdoor kun je de rolluiken helemaal naar wens aanpassen. Hoe zou jouw ideale rolluik eruitzien? In het onderstaande artikel worden alle mogelijkheden besproken. 

Soort bediening

Er zijn rolluiken met handmatige en elektrische bediening verkrijgbaar. Over het algemeen zijn elektrische rolluiken het populairst. Deze zijn eenvoudig te bedienen met een draaischakelaar of sleutelschakelaar. Ook een tijdschakelaar of afstandsbediening behoort tot de mogelijkheden. Lees meer informatie over de soorten bediening om een goede keuze te maken.

Type motor

Het type motor heeft invloed op de kwaliteit, werking en betrouwbaarheid van het elektrische rolluik. Bij een rolluik van een zwaar materiaal heb je bijvoorbeeld ook een zwaardere motor nodig. Zo weet je zeker dat het luik zich snel en geruisloos kan oprollen. Naast de standaard motoren kun je voor een motor op zonne-energie kiezen. Deze solar rolluiken hebben een accu die wordt opgeladen door zon- en daglicht. Het is erg duurzaam en gemakkelijk zelf te monteren. Je hoeft geen extra gaten in de muur te boren voor bedrading.

Montage van de rolluiken

Rolluiken zijn op drie verschillende manieren te plaatsen:

  1. Op de muur: De montage op de muur is het gemakkelijkste en daarom ook zelf te doen. Je hoeft hierbij niet in de kozijnen te boren.
  2. Op het kozijn: Rolluiken plaatsen op het kozijn is alleen mogelijk bij houten en aluminium kozijnen. Houd er daarnaast rekening mee dat het niet kan worden geplaatst bij openslaande ramen.
  3. Tussen de muur: Bij plaatsing tussen de muur krijg je te maken met precisiewerk en moet je een specialist inschakelen voor de montage. Het wordt vooral toegepast bij de bouw van nieuwe woningen. Het ingebouwde rolluik is erg mooi weggewerkt en alleen zichtbaar als je het luik naar beneden doet.

Gewenste kleur

De kleur van de rolluiken doet veel voor de uitstraling. Het is mooi om de kleurkeuze aan te passen op jouw kozijnen of de stijl van de woning. Stoere zwarte en antracietkleurige rolluiken zijn momenteel heel populair. Wil je liever een frisse uitstraling creëren in plaats van stoer? Kies dan voor witte rolluiken. Pas daarnaast de kleur van de lamellen aan op de omkasting voor een mooi geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *