De juiste werkschoen kiezen is enorm belangrijk, want als je werkschoen niet fijn zit, kan dat ertoe lijden dat je ze niet gaat dragen. Bij sommige werkzaamheden is het alles behalve veilig om zonder veiligheidsschoenen aan het werk te gaan. Bij het kiezen van een werkschoen komen verschillende aspecten kijken. Je moet vooral letten op wat jij nodig hebt én wat bij jouw werksituatie past. Wij helpen je een eindje op weg om de goede keuze te maken.
Het model
Er zijn verschillende modellen als het gaat om veiligheidsschoenen, zo heb je de keuze uit: hoge en lage werkschoenen én werklaarzen. Als je op het werk vaak moet knielen, dan is een laag model fijner, want je hebt meer bewegingsvrijheid. Een hoge werkschoen biedt weer bescherming aan de enkels en achillespezen, waardoor een kar die tegen jouw voet rijdt, je enkels minder snel kan beschadigen. Werklaarzen zijn eerder waterdicht en bieden bescherming aan je kuiten. Ze zijn geschikt voor buitenwerk en zijn ook fijner om tijdens de wintermaanden te dragen.
Het materiaal
Natuurlijk heeft elk materiaal zijn voor- en nadelen. Zo hebben werkschoenen van leer een langere levensduur en zijn ze meer ademend. Wil je jouw werkschoenen ook eenvoudig schoon kunnen maken en tijdens vochtige werkzaamheden dragen? Kies dan voor een veiligheidsschoen van kunstleer of rubber. Daarnaast zijn rubberen werklaarzen geschikt bij het werken met chemicaliën.
De juiste klasse
Nu de keuze voor het model en materiaal duidelijk is, beginnen we met het kiezen van de klasse van de werkschoen. Veiligheidsschoenen zitten in klassen ingedeeld om te bepalen waarvoor ze geschikt zijn. De veiligheidsklassen lopen van SB (Safety Base) tot S5. Er bestaat ook een S1P klasse, deze is voorzien van een antiperforatiezool én die zorgt ervoor dat er geen scherpe voorwerpen via de zool naar binnen kunnen komen. De veiligheidsschoen met normering S3 is bijvoorbeeld geschikt om buiten te werken, omdat deze goed tegen water en natte voeten kan. Als je binnen werkt ga je eerder voor een S1 of S2-klasse, want in droge ruimtes bieden deze meer comfort. Kies altijd de perfecte werkschoen voor jouw situatie, want elke klasse heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor bepaalde omstandigheden. Waar elke klasse werkschoen aan voldoet is: het energie opnemen in de hiel, antistatisch zijn en het beschikken over een veiligheidsneus.
Hak of platte zool
Een werkschoen met hak is geschikt voor werknemers die vaak op trappen en ladders moeten staan. Die hak blijft namelijk achter de trede steken, wat de veiligheid een heel stuk vergroot. Bij een baan waar je binnen op de werkvloer aan het werk bent is een platte zool weer veel idealer. Dit komt ook omdat het anti-slip-effect wordt vergroot bij een platte zool, de kans op uitglijden wordt dan een stuk kleiner.