Hoe behang ik een muur?

De makkelijkste manier om je muren netjes af te werken is met behulp van behang. Toch worden er regelmatig fouten gemaakt bij het behangen. Met een aantal tips zorg jij ervoor dat het behang netjes op de muren zit.

Hoe dat begint? Met de juiste voorbereiding. Behangen begint met je hoofd (en een beetje hulp van een tool).

Meten is weten

Hoeveel behang heb je eigenlijk nodig? Veel klussers maken flinke inschattingsfouten bij het inkopen van het behang. Veel te veel of veel te weinig. Dat is niet meer nodig. Met een eenvoudige tool bereken jij eenvoudig hoeveel behang jij nodig hebt voor jouw muren. Wanneer je de rollen ophaalt in de winkel, check dan zo snel mogelijk of deze geen scheurtjes of andere schade bevatten.

Schone muren

Behangen doe je op schone muren. Dit betekent dat je het oude behang (wanneer dit er is) eerst van de muur haalt. Hiervoor kun je een behangafweekmiddel of afstoommachine gebruiken. Schilder ook de muren niet. De muur moet droog, glad en schoon zijn.

Behangen

Knip de banen in de juiste afmetingen. Neem ongeveer 5 tot 10 cm extra ruimte. Breng nu kant-en klare lijm aan op de banen, niet op de muur. Eerst de bovenste helft, daarna vouw je baan dubbel en doe je de andere helft. Vouw de baan als een harmonica. Laat de lijm eventjes inweken. Besteed vooral aandacht aan de naden. De lijm mag immers niet door de naden heen komen.

Voordat je de baan plakt, teken je een rechte loodlijn. Zo zorg je ervoor dat de banen netjes recht plakken.De onderkant en bovenkant snijd je daarna af.

Begin bovenaan en houd een paar centimeter overlap. Strijk dan het behang langs de lijn en veeg de baan aan met een behangborstel.

Luchtbellen

Zitten er nog luchtbellen in de baan? Veeg deze dan weg met de borstel. Je kunt ze zelfs voorzichtig doorprikken met een stanleymes.Maak je geen zorgen over de kleine belletjes. Deze verdwijnen vanzelf.

2 thoughts on “Hoe behang ik een muur?”

  1. Komend weekend wil de muur in mijn slaapkamer behangen. Dit is de eerste keer dat ik ga behangen en daarom kan ik wel wat hulp gebruiken. Informatie hierover is natuurlijk ook welkom. Fijn dat kleine belletjes vanzelf verdwijnen.

  2. Ik heb net behangen. Ik heb ook mijn vriend een foto laten maken en die op Instagram gezet met het onderschrift: dit was de allerlaatste keer. Uit ervaring weet ik dat het op den duur mooi strak trekt, maar vooralsnog ziet het er een beetje bobbelig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *