Een bijgebouw in je tuin

Een bijgebouw bouwen in je tuin? Hier houd je best rekening mee!

Denk jij erover na om een bijgebouw te plaatsen in je tuin? Een bijgebouw biedt heel wat voordelen, denk bijvoorbeeld aan extra opbergruimte, een grotere werkruimte en dergelijke. Waarvoor je een bijgebouw ook wil gebruiken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je bepaalt uiteraard ook zelf hoe je bijgebouw er zal uitzien, of er een terras naast komt of niet,… Wil je aan de slag met je eigen bijgebouw? Houdt dan rekening met deze tips en voor je het weet geniet jij van je gloednieuwe bijgebouw! 

Bestemmingsplan

Om te weten te komen of je überhaupt een bijgebouw mag bouwen of niet, moet je het bestemmingsplan van je gebied controleren.  Sommige bestemmingsplannen staan bijgebouwen toe, terwijl andere restricties opleggen. Ben je niet helemaal zeker of weet je niet waar je het bestemmingsplan kan raadplegen? Vraag dan hulp aan de lokale overheid of het stedenbouwkundig bureau om er zeker van te zijn dat je aan de vereisten voldoet.

Afmetingen en locatie 

Eens je zeker weet dat je een bijgebouw mag bouwen, is het tijd om te bepalen hoe groot je bijgebouw zal worden en waar het juist zal komen te staan. Daarvoor moet je op voorhand natuurlijk ook bepalen waarvoor het bijgebouw juist zal dienen. Wordt het een poolhouse, een extra gastenverblijf, een garage of een werkplaats waar je een gereedschapswagen en werktafel zal plaatsen? Eens je dit weet, kan je ook beslissen hoe groot het bijgebouw moet zijn.  Plaatselijke voorschriften kunnen beperkingen opleggen aan de afmetingen, hoogte en locatie van een bijgebouw. Houdt hier zeker rekening mee!

Bouwvoorschriften en veiligheid

Bij het bouwen van een bijgebouw moet je rekening houden met de geldende bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Deze omvatten aspecten zoals de fundering, de constructie, isolatie, elektrische bedrading en brandveiligheid. Het is belangrijk om een professionele aannemer of architect te raadplegen om ervoor te zorgen dat je bijgebouw aan alle vereisten voldoet. Eens de werken bezig zijn, is veiligheid ook heel belangrijk. Zorg ervoor dat er geen gevulde gereedschapskoffer openstaat op de grond, dat er geen los gereedschap rondslingert en dat je proper werkt om arbeidsongevallen te vermijden. 

Bouwvergunning

In veel gevallen ben je verplicht om een bouwvergunning aan te vragen wanneer je een bijgebouw wilt bouwen. De specifieke regels en vereisten voor vergunningen variëren per locatie, dus je moet navraag doen bij de bevoegde autoriteiten om te bepalen of je een vergunning nodig hebt en welke stappen je moet volgen om deze te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *