Cyclus van een Wespennest

Cyclus van een wespennest

Wanneer het voorjaar om de hoek komt kijken, gaan wespenkoninginnen, die tot dan toe in een winterslaap verkeerden, op zoek naar een plek voor hun nieuwe nest. Zij zijn in het najaar ervoor al bevrucht, voordat het oude nest uitstierf, en hebben nu de taak zich voort te planten. Wespenkoninginnen zijn groter dan andere wespen, en je kunt ze dus al vrij vroeg in het seizoen zien rondvliegen.

Het begin van het nest

Wanneer de koningin een juiste plek voor het nest gevonden heeft, zal ze zorgen voor de eerste paar raten. Hier slaat ze eten op voor de wespenlarven, die zich al vrij snel ontpoppen. Deze eerste werksters zullen verder gaan met het bouwen van het nest. Wanneer je wel eens een verlaten wespennest hebt gezien, kun je je voorstellen dat dit met alle gedetailleerde raten en gangen een enorm nauwkeurige klus is. Hier zijn ze dan ook de rest van het seizoen mee bezig. De koningin gaat ondertussen verder met het leggen van eitjes en zorgt zo voor steeds meer nieuwe werksters.

Af en aan vliegen

De nieuwe wespenlarven hebben eten nodig, hier zorgen ook de werksters voor. Aan het begin van de zomer zijn er prooien in overvloed, maar hoe meer het einde van de zomer nadert, hoe schaarser de prooien worden (en hoe meer wespen er gevoed moeten worden). Dat is ook het moment dat ze terechtkomen op volle terrassen en in tuinen – met al die etensresten een waar paradijs voor de wespen. Wanneer de zomer ten einde komt, worden er nieuwe wespenkoninginnen bevrucht. Ook dit nest zal weer uitsterven en de nieuwe koninginnen gaan op zoek naar hun schuilplaats voor de winter.

Wespenplaag

De beschreven cyclus van de wesp klinkt als een geoliede machine waar je vooral niet aan moet komen. Toch kan het vervelend zijn als wespennesten zich in onze leefomgeving bevinden, en zo overlast veroorzaken. Wanneer een wesp zich in het nauw gedreven voelt kan zij steken: vervelend en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. 

Wanneer je een wespennest ontdekt op een plek waar ze overlast kunnen veroorzaken, is het verstandig om de ongediertebestrijding in te schakelen. Het is zeer gevaarlijk om zelf te proberen het wespennest te verwijderen; ongediertebestrijders hebben de kennis en kunde om dit op een effectieve manier te doen. Zo kunnen zij door middel van begassingen een grote ruimte in één keer afhelpen van een wespennest of meerdere nesten bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *