Wanneer je niet thuis bent in de wereld van elektriciteit en alles dat erbij komt kijken, is de informatie die je erover leest vaak ook onbegrijpbaar. Termen zoals ac dc power supply en redundantie komen vaak naar voren, maar de kans is klein dat je weet wat het juist betekent. In dit artikel wordt een poging gedaan om op een eenvoudige manier een betekenis te geven aan deze twee termen. Vaak vind je daarnaast op het internet heel wat afbeeldingen en tekeningen die op een eenvoudige manier in kaart brengen hoe het in zijn werk gaat.
Wat is ac dc power supply?
Je hebt ongetwijfeld vroeger tijdens je schoolcarrière geleerd over stroom en spanning. Twee termen die daar niet in mogen ontbreken zijn gelijkstroom en wisselstroom. Bij gelijkstroom of gelijkspanning verandert de richting van de stroom niet. Bij wisselstroom of wisselspanning is dat wel het geval. Een afkorting voor wisselstroom is ac, wat staat voor alternating current. Gelijkstroom korten we af met dc, wat direct current betekent.
Ac dc power supply wordt gebruikt in verschillende technische sectoren en installaties. Sommige installaties werken op wisselstroom en andere op gelijkstroom. Er wordt een ac dc power supply geplaatst wanneer de installatie in kwestie op wisselspanning werkt, maar er wel een gelijkspanning wordt gevraagd. De power supply zet de wisselspanning dan om in gelijkspanning zodat de installatie kan werken.
Enkele voorbeelden van toestellen die in je huishouden met gelijkstroom werken zijn laptops, smartphones en eigenlijk alles waar een batterij in zit. Wisselstroom vinden we dan weer terug bij onder meer een haardroger of een stofzuiger.
Waarom heb je redundantie nodig?
Als je de term redundantie zou opzoeken op het internet, krijg je als uitleg dat het een overvloed aan iets betekent. Dat er meer is dan dat er nodig is, als het ware. Het heeft dus niet altijd een even positieve connotatie. Wanneer je spreekt over redundantie bij elektrische installaties heeft het juist wel een positieve betekenis. Meer nog, het is eigenlijk heel belangrijk en zelfs onmisbaar wanneer je werkt met dergelijke installaties.
In dit jargon wordt er meer specifiek gesproken van redundantiemodules. Deze modules zorgen er namelijk voor dat er geen kortsluiting kan plaatsvinden omdat verschillende voedingen parallel geschakeld zijn, maar wel los van elkaar functioneren omdat er gebruik gemaakt wordt van de redundantiemodules. Wanneer een van deze voedingen zou kapot gaan of er zou een kortsluiting op een van deze voedingen optreden, kan de rest van de voedingen wel blijven functioneren omdat ze los van elkaar zijn gekoppeld. Een nadeel van dit systeem is dat er wel heel wat vermogen verloren gaat in het proces, maar ook dit kan heel eenvoudig opgelost worden door een extra element in te brengen.