Heb je reeds je droombadkamer gerealiseerd? Dan is deze ongetwijfeld enorm stijlvol. Maar tijdens het huidige tijdperk is het ook belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid. Op die manier draag je je steentje bij aan het milieu, terwijl je je factuur zo laag mogelijk houdt. En aangezien je badkamer een stuk langer mee zal gaan, hoef je deze minder snel te verbouwen. Met andere woorden: vele voordelen, maar hoe maak je nu juist duurzame keuzes in de badkamer? De volgende 4 tips helpen je alvast op weg.
1. Maak een milieubewuste keuze in badkamerproducten
Veel shampoos en douchegels die we dagelijks gebruiken, bevatten chemicaliën die zowel schadelijk zijn voor de gezondheid, als voor het milieu. Ga dus naar de supermarkt met een duurzame mindset, en leg natuurlijke producten die biologisch afbreekbaar zijn in je winkelmandje. Milieucertificaten en logo’s helpen je hiermee verder. Wanneer je work-life balans het toelaat, kan het nuttig zijn om je eigen schoonmaakmiddelen te maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn, baking soda en citroensap.
2. Verminder je waterverbruik
Wist je dat je op één douchebeurt al snel 60 liter water verbruikt? Gelukkig verminder je dit makkelijk door simpelweg bewust met je waterverbruik om te gaan. Hoe een luxueuze uitstraling een vrijstaand bad ook mag hebben, de douche blijft een betere keuze wanneer je rekening houdt met het klimaat. Verder helpen kleine aanpassingen zoals de kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen en niet te vaak het toilet doorspoelen.
3. Bouw met duurzame materialen
Is een douche voor jou een absolute no-go? Kies dan bijvoorbeeld voor een half vrijstaand bad bestaande uit een duurzaam materiaal. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen (marmer, graniet, etc.) of een minder voor de hand, maar wel enorm stijlvolle keuze, bamboe. De materialen schaden het milieu niet en zullen voor een lange periode meegaan. Ook de badkamertegels kunnen uit deze materialen bestaan. Bepaalde soorten verf of vinyl vloerbedekking vermijd je best vanwege schadelijke chemicaliën. Raadpleeg hiervoor opnieuw de verpakking.
4. Verbruik minder energie
Naast water, ga je voor een lagere factuur en een beter milieu best ook bewust om met energie. Dit doe je door traditionele gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting, want dit gaat langer mee. Vergeet ook niet voldoende gebruik te maken van daglicht. Hang bijvoorbeeld raamdecoratie die nog steeds voldoende licht doorlaat, maar ook voldoende privacy biedt. Tenslotte kan je een energiezuinige keuze maken in de apparaten die je gebruikt in de badkamer. Let hiervoor op het energielabel van de ventilator of warmtepompboiler bij de aankoop ervan.