Verschillende redenen kunnen ertoe leiden, dat het lijkt alsof de aardlekschakelaar in de meterkast niet meer goed functioneert. Denk bijvoorbeeld aan een defecte hoofdzekering in de meterkast, een groot verschil in de binnenkomende en uitgaande elektrische stroom en bijvoorbeeld een algehele stroomstoring bij de leverancier. Het is verstandig altijd eerst een test uit te voeren. Dit doe je door op de knop “T” of “TEST” op de aardlekschakelaar te drukken. Wanneer blijkt dat dit geen effect heeft, kan het vervangen van de aardlekschakelaar wenselijk zijn. Je kunt een aardlekschakelaar en de verschillende andere componenten van een meterkast in huis los bestellen bij diverse webshops.
In dit artikel lees je meer over de opties die je hebt, wanneer je een aardlekschakelaar wilt vervangen.
Verschillende soorten aardlekschakelaars verkrijgbaar
In je zoektocht naar een geschikte aardlekschakelaar zal al snel blijken, dat dit onderdeel in verschillende varianten aangeboden wordt. Zo heb je de keuze uit een aardlekschakelaar type AC, een type A, een type B en een type High Immunity. Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van een meterkast met een aardlekschakelaar type A. Slechts in oudere woningen kan nog een type AC voorkomen. Dat laatste type aardlekschakelaar is niet meer geschikt voor de huidige sinusvormige stromen binnen woningen, mede doordat het gebruik aan elektrische apparaten sterk is toegenomen de laatste jaren. Ook een aardlekschakelaar type B komt relatief weinig voor.
Toepassing van aardlekschakelaar type B
Dit model aardlekschakelaar is vergelijkbaar met een type A, waarbij het verschil zit in het gegeven dat aardlekschakelaar type B uitgevoerd is met een extra meetcircuit. Dat meetcircuit is benodigd in installaties waar meer dan 6 mA DC lekstroom voor kan komen. Een aardlekschakelaar type A volstaat in zo’n geval niet.
Zelf een aardlekschakelaar vervangen niet toegestaan
Zelf een aardlekschakelaar vervangen is onverstandig door de risico’s die het met zich meebrengt; schakel hier de hulp van een elektricien voor in. Het betekent niet, dat je het losse onderdeel niet vooraf online kunt bestellen. Voordeel daarvan is dat je geen marge over dit onderdeel betaalt aan een elektricien die de nieuwe aardlekschakelaar monteert. Zorg er wel voor, dat je zeker weet het juiste onderdeel voor jouw meterkast te bestellen.
Eerder in dit artikel werd al genoemd dat je de werking van een aardlekschakelaar zelf kunt testen. Aangeraden wordt dit meermaals per jaar te doen. De aardlekschakelaar is een van de belangrijkste elementen van de meterkast in huis.