De meeste mensen die een huis gaan kopen moeten een hypotheek afsluiten. Dit is een grote beslissing, die impact maakt op je financiën. Daarnaast komt er veel bureaucratie en papierwerk bij het proces van een hypotheekaanvraag kijken. Een beetje begeleiding hierbij is dus vaak wel welkom. Een hypotheekadviseur kan je helpen antwoord te geven op je vragen en je te begeleiden in het proces van aanvraag. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je er eentje in wil schakelen?
Wat doet een hypotheekadviseur precies?
Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het aanvragen en processeren van je hypotheek. Er komt namelijk veel bij kijken, en is daarnaast ook gewoon een impactvol moment. Je hebt bijvoorbeeld die mooie appartementen van Wonderwoods Utrecht gezien en wilt weten hoe je de financiering rond gaat maken. Je adviseur kan je advies geven en vragen beantwoorden die bij je opkomen. Ook kijkt hij of zij naar welke hypotheekvorm er het beste bij jou past. Er zijn namelijk verschillende hypotheekvormen, die elk verschillende voordelen bieden.
De verschillende types hypotheekadviseurs
Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek adviseur die bij jou past, zijn er wat dingen om rekening mee te houden. De ene is namelijk de ander niet. Er zijn adviseurs die in dienst zijn van één aanbieder. Deze adviseur zal uiteindelijk vaak alles bekijken door de bril van die aanbieder. Je kan hierbij denken aan adviseurs van een bank, die dan alleen alles kan vertellen over hypotheken van deze ene bank en niet van anderen. Dit kan je misschien prettig vinden, maar misschien vind je het juist wel fijn je opties open te houden.
Andere adviseurs werken samen met andere aanbieders. Deze zal dan dus ook, anders dan de vorige, juist hypotheken laten zien van verschillende aanbieders. Hij of zij zal beschikken over meer kennis over het aanbod. Dit kan jou als leek helpen wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Het overzicht is natuurlijk lastig te bewaren met alle keuzes die je hebt.
Tips voor het kiezen
De verschillen kennende, kan het handig voor je zijn te kijken naar welke van de twee meer past bij jouw voorkeuren. Misschien vind je het fijn te werken vanuit je eigen bank, en ga je het liefste gewoon zitten met een adviseur die bij deze werkt. Of misschien wil je liever onafhankelijk advies en ga je liever door een onafhankelijke financiële planner. Deze sluit geen producten af en staat dus niet in dienst van één verstrekker.
Ook is het vaak goedkoper voor jou als klant je advies te winnen bij een bank in plaats van een adviseur die voor een keten werkt. Zeker in je oriënterende fase kan dit een goede manier zijn wat kosten te drukken.
Maak eerst kennis
Belangrijk is het vooral dat er een klik is tussen jou en je adviseur. Het is daarom verstandig eerst even een kennismakingsgesprek aan te gaan met je adviseur. Zo kan jij beslissen of je met hem of haar in zee wilt. Het gaat immers ook om een grote, levensveranderende beslissing. Bereid je kennismaking voor en stel vragen op. Hij of zij zal dan de beste inschatting kunnen maken over jouw situatie.