Als je ondernemer bent, leer je om mensen hun krachten te benutten. Je leert al snel dat je niet zelf alle ballen omhoog kunt houden. Van sommige zaken heb je verstand en van andere dingen weer helemaal niet. Daar moet je mee om leren gaan. Uitbesteden is dan vaak de beste optie. Dat geldt wellicht ook met de ontwikkeling van jouw kunststof producten. Het kan zomaar zijn dat je daar hulp bij nodig hebt. Wat voor hulp je kunt krijgen en hoe het totale proces eruit ziet, lees je in dit artikel.
Zo begin je
We lopen allemaal wel eens ergens tegenaan, waarvan je denkt “dat kan anders”. Heel veel mensen laten het voor wat het is. Maar, een klein groepje mensen maakt er echt werk van. Zij komen met een product die het probleem oplost. Een probleem waar zij, maar ook velen met hen tegenaan lopen.
Alleen is niet iedereen ertoe in staat om een product te ontwerpen. Hoewel je het ontwerp misschien wel helder hebt, komt er nog veel meer bij kijken. Je moet bijvoorbeeld een matrijs hebben en een prototype. Dat zijn bijvoorbeeld dingen waar je nog niet over na had gedacht en die niet voor jou weggelegd zijn.
Ga altijd eerst uit van je eigen kracht, maar durf het ook uit handen te geven als je weet dat je er zelf geen verstand van hebt. Het is dan beter om het stukje productontwikkeling uit te besteden. Uiteraard blijf je wel zelf betrokken bij het hele proces, want het is tenslotte jouw product.
De verschillende fasen
Als je een product gaat ontwikkelen zijn er een aantal fases die je moet doorlopen. Allereerst beginnen we met het product plan. Daarin wordt vooral besproken waar het product aan moet voldoen qua eisen en wat jouw ideeën en wensen zijn. Verder wordt er ook gekeken naar de functie, toepassing en vorm.
De tweede fase van productontwikkeling is het samenstellen van het product design. De belangrijkste beslissingen zijn inmiddels genomen. Nu is het tijd om alle elementen samen te voegen en te kijken naar de functionaliteit en kwaliteit.
Stap 3, of te wel de derde fase wordt ook wel prototyping genoemd. Je gaat hier alle plannen tot in de details omzetten in een 3D-model. Dat wordt dus het eerste product, ook wel het prototype genoemd. Je gaat dan de functie van het product testen. Dit is belangrijk, omdat je dan nog eventuele aanpassingen kunt doen aan het product.
De volgende stap is om het spuitgietmatrijs te laten maken. Dit doe je als het prototype door jou is goedgekeurd. Het matrijs is eigenlijk tijdens de eerste fase al gekozen. De keuze hangt namelijk samen met wat praktische informatie, zoals hoeveel producten je gaat produceren per jaar en het soort product bijvoorbeeld.
Stap 5 is de overgang tot productie. Alles is nu geregeld om het product daadwerkelijk te gaan produceren. Het is voor jou als startende ondernemer natuurlijk wel belangrijk hoeveel producten je af moet nemen. Dat is in dit geval lastig te zeggen. De minimale afname hangt namelijk van een paar zaken af, zoals bijvoorbeeld het materiaal en het gewicht. Je bent er in ieder geval wel zeker van dat jouw product van een goede prijs-kwaliteitverhouding is.
De laatste stap is om alles compleet te maken. Het product wordt nu geproduceerd, maar heb je al aan de verpakking gedacht? Ook daar kun je vast en zeker hulp bij gebruiken. Anderzijds kan er ook geholpen worden met de assemblage. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je halffabricaten hebt die in een groter product thuis horen. In dat geval kun je daar ook bij geholpen worden.