Hout is natuurlijk een van de meest gebruikte materialen als het gaat om klussen. Het is een veelzijdig product dat dan ook vaak wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het timmeren van een schutting, het maken van een veranda, het ontwerpen van een tafel. Overal komt hout bij kijken. Ook in huis natuurlijk, als je een leuke plank aan de muur wil of zelf een tafelblad wil ontwerpen. Er zijn alleen een paar zaken waar je op moet letten als je gaat klussen met hout. Wat die zaken zijn, leggen we uiteraard hier aan je uit.
Tip 1: Gebruik tweedehands hout
Als hout goed bewerkt is, kan het een lange tijd mee gaan. Het is dan ook zonde om voor elke klus een nieuw stuk hout te kopen, als je van een oud product het materiaal nog kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een pallet die je toevallig hebt staan, daar kun je heel veel leuke nieuwe producten mee maken. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak of een loungebank. In veel gevallen hoef je niks meer aan de pallet te doen en kun je deze in zijn geheel gebruiken.
Heb je zelf geen hout meer? Koop dan gerecycled hout, dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Als het hout te lang ligt kan het zijn dat het straks niet meer bruikbaar is en dat is natuurlijk zonde. Kies daarom altijd eerst voor hout dat al een bestemming had, maar zeker nog een ronde mee kan.
Tip 2: Een goed ontwerp is goud waard
Als je zelf iets gaat maken is het natuurlijk van belang dat het ontwerp klopt. Kijk altijd hoe je met zo min mogelijk materiaal het product in elkaar kunt zetten. Te veel materiaal gebruiken is niet alleen slecht voor je portemonnee, het is ook nog eens slecht voor het milieu. Meet daarom eerst altijd goed hoeveel materiaal je precies nodig hebt. Meten is weten, dus dat is ook de enige manier om verspilling tegen te gaan. Houd je materialen over, zoals een stuk hout? Geen probleem, deze komt vast nog van pas bij een andere klus.
Tip 3: Gecertificeerd hout
We hadden het net natuurlijk over tweedehands hout, omdat dat een duurzame optie is. Uiteraard kun je ook nieuw hout kopen, wat ook nog een duurzaam is. Let dan vooral op de certificering van het hout. Je wil dan misschien wel een houten tafel maken, maar je wil natuurlijk niet bijdragen aan ontbossing, met alle gevolgen van dien. Het is dan belangrijk om te letten op een FSC of PEFC keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council en PEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification. Deze keurmerken betekenen dat het product dat je koopt uit een bos komt dat bosbeheer stimuleert. Denk dan bijvoorbeeld aan het planten van nieuwe bomen, zodat hout als grondstof nooit opraakt. Daarom is een keurmerk hout een belangrijk certificaat.
Tip 4: Zorg dat hout heel lang mee gaat
Hout is niet alleen een duurzaam product als het is voorzien van een keurmerk. Hout is namelijk pas echt duurzaam als het lang mee gaat. Anders kun je om de zoveel tijd nieuw hout kopen en dan draag je niet bepaald een steentje bij aan het milieu.
Onderhoud kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat hout langer mee gaat, maar ook een bepaalde constructie kan helpen. Zo kun je schuttingpalen bijvoorbeeld beter op een betonnen voet plaatsen.
Verduurzaamd hout is ook een oplossing, omdat dat type hout beter tegen vocht en andere weersomstandigheden kan. Gemodificeerd hout is dan de beste optie, omdat bij dat type hout geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt om het te verduurzamen.
Heb je liever geïmpregneerd hout? Dat betekent dat het hout niet kan gaan rotten. Zorg dan wel dat dit type een KOMO-keurmerk heeft. Dat keurmerk gaat helaas niet tegen dat het hout wordt behandeld met chemische middelen, want die gaan juist verrotting tegen. Het keurmerk zorgt er echter wel voor dat dit op een verantwoorde manier is gebeurd.