Bouwtekeningen, wat moet ik ervan weten?

Heb jij altijd al de ambitie gehad om een eigen huis te bouwen? Dan heb jij zoals je weet een bouwtekening nodig. Deze maak je natuurlijk niet zelf, maar hiervoor schakel je een expert in. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. We weten natuurlijk ook dat een huis niet zomaar gebouwd is, maar hetzelfde gaat op voor de bouwtekeningen. Zo bestaan er bijvoorbeeld verschillende fasen. En heb je bouwtekeningen ook voor andere zaken nodig? Je leest hierover meer in dit artikel. 

Soorten bouwtekeningen

Het ontwerpen is een proces en bestaat daarom ook uit verschillende fasen. De verschillende tekeningen en fasen lichten we hieronder toe.

Schetsontwerp

Bij dit eerste ontwerp worden alle eisen vastgelegd. Denk hierbij aan de vorm, gebruik, materialen en andere nuttige zaken. De hoofdlijnen en de structuur worden in deze fase gemaakt. Tevens wordt er gekeken of er bijvoorbeeld vergunningen nodig zijn. En of het plan wel in het bestemmingsplan past, niet geheel onbelangrijk natuurlijk.

Voorlopig ontwerp

Nu de eisen vanuit de gemeente bekend zijn, kunnen deze weer verwerkt worden in het ontwerp. Ook kan het ontwerp aangepast worden door de bijkomende wensen van de klant. Tevens wordt in deze fase gekeken of een woning wel energiezuinig genoeg is. Als laatst wordt er een definitieve keuze gemaakt over de te gebruiken kleuren en materialen.

Definitief ontwerp

In deze fase wordt gestart met het ontwerp en de berekening van de constructie. Er is nu ook duidelijk aangegeven wat de spouwmuren zijn. De eisen vanuit het bouwbesluit worden ook op de tekening verwerkt. In de afsluiting van deze fase, kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Technisch ontwerp/bestektekeningen

De voornaamste reden om deze type tekening te maken is om een contract op te stellen tussen de aannemer en de opdrachtgever. De onderdelen op de bouwtekening worden ook verder uitgewerkt, alleen dan kan er een goede prijs worden gemaakt. Deze bestektekeningen maken ook onderdeel uit van de overeenkomst. Dus als er onenigheden ontstaan, worden dit type tekeningen er ook bijgehaald. 

Uitvoeringsgereed ontwerp/Werktekeningen 

Hierop moet alle informatie staan die nodig is om met de bouw te starten. Denk dan bijvoorbeeld aan de afmetingen van de kozijnen. Hoeveel bakstenen gaan er gebruikt worden voor de gevel? En hoe zien de aansluitingen eruit van de vloeren, kozijnen en fundering? 

Revisietekeningen

De laatste fase is de tekening van hoe het gebouw is opgeleverd. Dit kan dus nog altijd een andere tekening worden dan de werktekening. En dat komt omdat er altijd wijzigingen kunnen plaatsvinden tijdens de bouw zelf. Het kan zijn dat de aannemer technisch een betere uitvoering heeft. Of de opdrachtgever heeft toch nog andere wensen. De verschillen worden uiteindelijk op deze tekening verwerkt. 

Revisie Bouwtekeningen

Wanneer heb ik een bouwtekening nodig?

  1. Als je een monument verbouwt
  2. Als je wijzigingen aanbrengt aan de voorgevel
  3. Als je de constructie verandert
  4. Als je je woning vergroot
    • Bij het plaatsen van dakkapellen, kun je ook vergunningsvrij zijn. In de regel ben je vergunningplichtig als je een dakkapel aan de voorgevel wil plaatsen. Voor een bouwtekening aan de achterkant van je huis, heb je een bouwtekening dakkapel nodig
  5. Als je woningen toevoegt of samenvoegt
  6. Als u afwijkt van het bestemmingsplan
  7. Als u verandert van brandcompartimenten
  8. Als u asbest gaat verwijderen
  9. Als je meer dan 10m3 sloopt

Hoe vraag ik een bouwtekening op?

Als je alleen iets aan jouw woning laat verbouwen, dan heb je vaak wel een bouwtekening nodig. Maar, het is overbodig om een compleet nieuwe tekening te laten maken. Je kunt namelijk de originele bouwtekening opvragen bij jouw gemeente. Zij bezitten jouw hele bouwdossier. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *