Stucen

Zo werkt het stucen en airless latex spuiten van nieuwbouw muren

 Als je bezig bent met het bouwen van een nieuw huis dan zul je geen dikke stuclagen nodig hebben op de wanden. Dit blijkt de laatste tijd overbodig geraakt te zijn. Met behulp van een dunne pleisterlaag zal de wand van je nieuwe woning al sausklaar te stucen zijn. Dit zorgt dus natuurlijk ook voor een vermindering in de stucen nieuwbouw kosten. Het kost namelijk niet alleen minder materiaal, maar ook een stuk minder tijd. Nadat het stucen afgerond is kunnen de muren ook nog een kleurtje krijgen door middel van het airless latex spuiten. Hoe dit hele proces werkt lees je hieronder. 

Voorbereiding en dunpleister 

Als de stukadoor arriveert en aan het werk gaat met de klus dan zal hij of zij eerst bezig gaan met het uitvoeren van werkzaamheden om scheuren te voorkomen. Op alle scheurkritieke delen zal er wapeningsgaas geplaatst worden. Vervolgens wordt het gaas afgesmeerd met een hechtpleister. Vervolgens zal er nog meer voorbereiding getroffen worden. Alles wat niet gespoten zal worden zal namelijk afgeplakt worden. Zodoende zal alles netjes schoon blijven. Nadat het voorbereiden afgerond is kan de stukadoor beginnen met het stucen van de behangklare wanden. Dit wordt gedaan door 1 of 2 lagen dunpleister te stucen. Hoeveel lagen precies nodig zijn hangt af van het soort ondergrond. De dunpleister zal aangebracht worden op de muur met behulp van een airless dunpleisterpomp. Nadat het dunpleister gespoten is zal de wand direct glad getrokken worden met een soort gereedschap dat een spackmes wordt genoemd.

Stucen

Schuren, kitten en airless spuiten

De eerste drie stappen van het proces zijn nu afgerond. Voor de vierde stap is een grote schuurmachine nodig. Deze wordt gebruikt nadat de dunpleister gedroogd is. De muren kunnen dan licht opgeschuurd worden met het apparaat om ervoor te zorgen dat de kleine onregelmatigheden weg te schuren. Deze oneffenheden kunnen ontstaan door het spackmes. Ook zullen de inwendige hoeken van het stucwerk gekit worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een overschilderbare en flexible acrylaatkit. Ook wordt dit gedaan om de scheuren te voorkomen. Vervolgens kan de witte voorstrijklaag, oftewel de primer, airless gespoten worden. Deze laag zorgt ervoor dat de zuigende werking van de verse, dunne pleisterlaag niet meer werkt. Bovendien creëert de primer een betere hechting. 

De laatste loodjes

In principe is het stucwerk nu zo goed als afgerond. Het proces zal namelijk nog maar uit een paar stappen bestaan. Er kan pas met stap 7 begonnen worden nadat de voorstrijklaag helemaal gedroogd is. Als dit het geval is dan zal de stukadoor alle muren nalopen, mogelijk komt hij of zij hier alsnog kleine onregelmatigheden tegen. Deze kunnen dan opgelost worden, zodat de wanden helemaal klaar zijn voor de eindlaag. Dit is de schrobvaste klasse 1 latex. Met behulp van een airless verfspuitmachine zal de latex egaal op de muren worden gespoten. Nu is het eigenlijk echt praktisch klaar. Het afplakwerk zal nog verwijderd en meegenomen worden. Daarna zal je huis schoongemaakt worden zodat het klaar is om opgeleverd te worden.

Stucen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *