Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, dan komen daar natuurlijk ook kosten bij kijken. Het is zelfs zo dat er wel heel veel verschillende soorten kosten mee gemoeid zijn. Lang niet iedereen heeft goed voor ogen wat er nu precies allemaal wel en niet gerekend wordt. Daarom is het ook een goed idee om daar eens dieper op in te gaan. Dit geeft je een duidelijk beeld van wat je nu precies moet verwachten. Sommige kosten zijn altijd aanwezig, andere hangen af van jouw situatie. Het is dus slim om precies te bekijken wat er nu allemaal wel en niet voor jou van toepassing is.
De taxatiekosten
Het afsluiten van een hypotheek gaat altijd gepaard met taxatiekosten. Dat geldt ook wanneer je je bestaande hypotheek wilt openbreken en verhogen. Het is namelijk altijd zo dat de woning moet worden getaxeerd. Je krijgt een hypotheek op 100% van de taxatiewaarde, dus dan is het taxeren van de woning ook wel heel belangrijk. Dit werk mag alleen door een echte taxateur worden gedaan. Het is dus ook logisch dat hier dan kosten bij komen kijken. In de meeste gevallen gaat het om een vast tarief. In enkele gevallen zijn er los wat extra kosten, bijvoorbeeld voor het opvragen van informatie.
De kosten voor de notaris
Ook voor het inschakelen van de notaris worden kosten gerekend. Je bent verplicht om de notaris in te schakelen voor de hypotheekakte en overdrachtsakte. Wanneer je alleen je hypotheek gaat verhogen, dan is een hypotheekakte voldoende. Net zoals dat vaak geldt voor nieuwbouwwoningen die je koopt. Het is per notaris enigszins verschillend wat de kosten zijn. Daarom is het ook belangrijk om niet zomaar voor de eerste notaris die je tegenkomt te gaan. Het is juist belangrijk om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Zo kan je namelijk een goede notaris vinden, maar dan wel ook zonder dat de kosten te hoog hoeven op te lopen.
Kosten van de overdrachtsbelasting
Wanneer je een woning kosten koper koopt, dan komt er ook overdrachtsbelasting bij. Dit is een bedrag dat je betaalt als percentage van de aankoopwaarde. Dit gaat via de notaris op het moment dat de woning wordt overgedragen. Voor mensen onder de 35 die een woning van minder dan 400.000 euro kopen is er een vrijstelling van deze belasting. Wanneer je een vakantiewoning of een andere woning voor verhuur koopt, dan is het bedrag juist wat verhoogd. Dan gaat het om 8 procent. Een nieuwbouwwoning kent geen overdrachtsbelasting omdat jij de eerste bewoner bent. Ook bij het erven van een woning betaal je geen overdrachtsbelasting.
Kosten voor advies
Rondom het afsluiten van een hypotheek heb je natuurlijk ook met het nodige advies te maken. Je zal een specialist inschakelen om de juiste hypotheek voor je te vinden. Je begrijpt natuurlijk dat dit advies niet zonder kosten is. Wanneer je een onafhankelijke adviseur inschakelt die je persoonlijk advies geeft, dan zal je daarvoor moeten betalen. De hoogte van de kosten kan sterk verschillen per adviseur. Daarom is het beter om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kan je de kosten laag houden en ook nog eens een betere hypotheek vinden. Goed vergelijken is dus altijd aan te raden wanneer je advies gaat inwinnen.
Allerlei andere mogelijke kosten
Er zijn ook nog allerlei andere mogelijke kosten die bij het afsluiten van een hypotheek kunnen komen kijken. Dit hangt namelijk van allerlei zaken af. Bijvoorbeeld van het soort woning of het soort verhuizing. Het is daarnaast ook zo dat je soms specifieke wensen en eisen hebt, zoals een woning kopen met NHG. Daar komen dan ook kosten bij kijken. Sommige van deze kosten kan je overigens wel weer aftrekken van de belasting. Dat maakt het dus eigenlijk ook alleen maar aantrekkelijker om te bekijken welke mogelijkheden je hebt. Soms is het beter om de nodige kosten te maken, omdat dit dan uiteindelijk betekent dat je een betere aankoop kan doen.
Hoe nu verder?
Nu heb je veel zaken in kaart gebracht die kunnen helpen om een goed beeld te krijgen van de kosten van een hypotheek afsluiten. Echter zullen er altijd nog meer vragen kunnen zijn Van Lanschot hypotheken helpt je daarom graag verder om alles volledig in kaart te brengen.