De term sandwichpaneel of isolatiepaneel horen vallen, maar heb je geen idee wat dit eigenlijk is? Geen probleem, je bent niet alleen. Sandwichpanelen mogen dan ontzettend veel gebruikt worden, niet iedereen kent er de meerwaarde van. In dit artikel geven we je graag wat meer duiding.
Wat zijn sandwichpanelen eigenlijk?
Kort door de bocht dienen sandwichpanelen om je woning of een andere ruimte te isoleren. Daarom worden ze ook wel isolatiepanelen genoemd. Ze worden veelvuldig gebruikt in het bouwproces. Zowel de gevel als het dak kunnen ermee bekleed worden, het is dan ook een dankbaar materiaal. Deze platen worden veelvuldig gebruikt in prefabwoningen, maar ook in de industriebouw komen ze veelvuldig voor.
Waaruit is een sandwichpaneel opgebouwd?
Standaard is een isolatiepaneel opgebouwd uit twee aluminium, houten of stalen panelen met daartussen een laag isolerend materiaal. Dit materiaal kan variëren. De afkomst van de naam hoef je dus niet ver te gaan zoeken. Het isolatiemateriaal wordt gesandwicht tussen de twee panelen.
Waarvoor worden sandwichpanelen ingezet?
Sandwichpanelen kunnen voor meerdere toepassingen ingezet worden. Vooral als er tempo gemaakt moet worden, komen sandwich panelen van pas. Isolatiepanelen worden gebruikt voor woningen, maar ook voor tuinhuizen, garages, carports, winkels en industriële woningen. Deze panelen worden ingezet voor daken en plafonds.
Waar zit de meerwaarde van sandwich panelen?
Sandwich panelen brengen een aantal voordelen met zich mee. Deze panelen hebben een hoge thermische weerstand, waardoor ze energie-efficiënt zijn. De panelen zorgen voor een goede isolatie en drukken de energiekosten. Isolatiepanelen zijn betaalbaar, wat mooi meegenomen is. Sandwich panelen isoleren niet enkel thermisch uitstekend, ook qua akoestische isolatie scoren ze uitstekend. Er kan heel wat geluid gedempt worden door deze oplossing. Zeker op lawaaierige locaties – denk maar langs een steenweg – bewijzen ze al snel hun meerwaarde. Als laatste geven we nog mee dat isolatiepanelen ontzettend sterk zijn. Ze doorstaan weer en wind, zijn brandwerend en kunnen ook heel wat gewicht dragen. In principe gaat dit type panelen zo’n 40 jaar mee. Uiteraard zijn niet alle panelen even kwalitatief, veel hangt dus af van het type en de fabrikant waarmee gewerkt wordt.
Koop je sandwich panelen, bekijk dan zeker even welk isolatiemateriaal als kern wordt gebruikt. Heel wat isolatiematerialen worden gebruikt en het ene materiaal isoleert al beter dan het andere. Wij raden alvast een binnenkern van EPS (Expanded Polyester Panel) aan. Dit materiaal isoleert uitstekend en is hitte-, brand- en koudebestendig. Weet dat er verschillende diktes en dichtheden van platen zijn. Hoe dikker en dichter, hoe beter je sandwichpaneel gaat isoleren.
Zo, dit zijn zowat de belangrijkste zaken die je moet weten over sandwichpanelen. Het mag duidelijk zijn dat het een zeer dankbaar materiaal is om mee te werken. We raden je aan niet te bezuinigen op kwaliteit. Je investering in kwalitatieve sandwichpanelen verdien je in geen tijd terug.