Er is een hoop werk te vinden in de bouw, want iedereen gaat met pensioen. Daarom zul je je enerzijds misschien willen specialiseren op een bepaald gebied. Aan de andere kant wil je ook zoveel mogelijk van alle vakken leren, zodat je breed inzetbaar bent. Noem jezelf allrounder in de bouw. Zo iemand willen ze altijd wel hebben in het team. Je hebt vast bij de bouwmarkt wel eens verschillende folies zien liggen. Maar, voor welke klus zijn die nou geschikt? Je leest en leert er alles over in dit artikel!
De dampdichte folie
Je hebt er vast wel eens van gehoord of ergens voorbij zien komen. De naam zegt het natuurlijk al. Dampdichte folie zorgt ervoor, dat er geen damp doorheen kan komen. Dit is ideaal, want dan kan er geen schimmel ontstaan. Dit type folie is dus ideaal om te hebben. Voornamelijk op vochtige plekken. Zo’n dampdichte folie zou je dus kunnen toepassen in de badkamer.
Bij een geïsoleerde woning is het namelijk veel warmer in de badkamer dan de buitenlucht. Met andere woorden: aan beide kanten van de muur heb je een ander vochtgehalte en een andere temperatuur. Dit wil zeggen dat er dampspanning kan ontstaan. Vervolgens zorgt dit ervoor dat je condens krijgt. Dat is het gevolg van de damp die zich op weg naar buiten afkoelt.
Het wordt dan een opstapeling van gevolgen achter elkaar. Condens zorgt ervoor dat je ramen en spiegels beslaan. Dat is nog niet zo erg, want dat trekt weer weg. Wat veel erger is, is dat de isolatie nat wordt. Hierdoor neemt de isolatiewaarde ook af. Natte isolatie functioneert veel slechter tot nauwelijks eigenlijk. Een natte constructie zorgt ook weer voor schimmels en een broedplek voor ongedierte.
Als je dampdichte folie toegepast wordt zo’n onaangename situatie natuurlijk voorkomen. Deze klus kun je uitvoeren bij de isolatie van een badkamer, maar ook bijvoorbeeld bij het vernieuwen van de ruimte.
De dampopen folie
De naam spreekt wederom voor zich. Dampopen folie is folie waar damp doorheen kan gaan. Damp is ook wel een ander woord voor water of vocht in de vorm van gas. Het vervelende van damp is dat je dit moeilijk met het blote oog kunt zien. Damp is dus niet hetzelfde als een druppel water, want die kun je wel met het blote oog ontdekken.
Deze folie moet je natuurlijk plaatsen op de plekken waar damp naar buiten moet. Je plaatst dit soort folies dan ook aan de koude zijde van een constructie. In praktijk is dit vaak achter de gevelbekleding of onder de dakpannen.
Je kunt alleen niet zomaar ergens folie gaan plakken. Je moet hierbij goed rekening houden met het type constructie. Als je de constructie weet, dan weet je ook welke folie er het juiste voor is. Daarnaast speelt het een rol of de folie op de isolatie moet worden geplaatst of op een harde ondergrond. In sommige gevallen is deze folie voldoende. In andere gevallen is echter wat meer afwerking nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je slecht sluitende dakpannen hebt of als er sprake is van een zinken dak.
Je hebt verschillende dampopen folies. Spinvliesfolies en geperforeerde folies zijn vaak dampopen. Spinvlies zijn een begrip in de bouw. Het geeft namelijk aan dat de sterke laag van de folie gemaakt is van spinvlies. De folie bestaat uit verschillende lagen, maar ook een functionele waterdichte. Hoewel ze dus damp door laten, zijn deze folies wel geheel waterdicht.
Een geperforeerde folie bestaat uit kleine gaatjes. Deze gaatjes zijn zo klein dat een waterdruppel er niet doorheen kan. Damp kan uiteraard wel door de folie naar buiten. Daar is het immers voor gemaakt. De folie pas je bijvoorbeeld toe bij het isoleren van een huis.