Als je aan isoleren denkt, denk je al vaak aan steenwol. Maar, wat is het precies? Wat kun je ermee isoleren en wat zijn nou de voor- en nadelen van dit isolatiemateriaal? In dit artikel geven we je antwoord op al die vragen.
Wat is het?
Een ander woord voor steenwol, is rotswol. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van basalt en diabaas, welke beide stollingsgesteente zijn. Deze steenmassa smelt bij 1.400 graden en wordt daarna met een weggeslingerd met een spinner. Door dit speciale stollingsproces wordt de vloeistof gestold. Na het toevoegen van een natuurlijk bindmiddel wordt een steenwolplaat gemaakt. Naast platen, zijn steenwol ook verkrijgbaar als deken op een rol.
Rotswol of te wel steenwol is het belangrijkste warmte isolatiemateriaal. Dit komt omdat het een goed thermisch isolatievermogen heeft. Rockwool isolatie is het bekendste merk in Nederland.
Waarvoor gebruiken we het?
Dat steenwol gebruikt wordt om te isoleren is natuurlijk allang bekend. Maar, wat kunnen we ermee isoleren? Dit isolatiemateriaal wordt gebruikt bij het isoleren van vloeren, daken en binnenwanden.
Steenwol kan het beste worden gebruikt bij het isoleren van houten vloeren. Naast het feit dat het warmte binnenhoudt door het thermische isolatievermogen, kan het ook goed geluid isoleren. Dit wordt ook wel akoestisch isoleren genoemd. Heeft u een betonnen vloer? Dan kunt u beter een ander isolatiemateriaal gebruiken.
Daken kunnen ook met steenwol geïsoleerd worden. Je maakt dan gebruik van koud dakisolatie. Hierbij isoleer je een plat of hellend dak van binnenuit. Er wordt sterk geadviseerd om klimaatfolie aan de binnenzijde te plakken. Deze folie maakt het mogelijk dat vocht aan de binnenzijde weg kan, in plaats van dat het vocht in het dak trekt.
Ook wanden en muren isoleer je gemakkelijk met steenwol. Je vult de holtes met een rol steenwol of met isolatieplaten. Isolatieplaten maak je op maat met een speciaal isolatie mes. Voor kleinere oppervlakten is de rol steenwol uiteraard flexibeler. Na het isoleren, kun je de wanden netjes afwerken met gipsplaten.
Is het duurzaam?
Allereerst wordt dit isolatiemateriaal van natuurlijke materialen gemaakt, dit maakt steenwol een natuurlijk product. Daarnaast veroudert steenwol niet snel. Rockwool zou zelfs tot wel 75 jaar lang meegaan. Ook het productieproces zou weinig impact hebben op het milieu. Tevens kun je steenwol blijven recyclen.
De voordelen van steenwol
– Steenwol heeft een goede isolatiewaarde
– Steenwol heeft een goede geluidsisolerende werking
– Steenwol is brandwerend en waterafstotend
– Steenwol zet niet uit en het krimpt ook niet
– Er kunnen geen naden of kieren ontstaan met steenwol isolatie
– Steenwol veroudert niet, waardoor het heel duurzaam is
– Steenwol is een natuurlijk product, dus niet bevattelijk voor schimmels
– Steenwol is geurloos, dus je hebt nooit last van geuroverlast
– Steenwol is veelzijdig en flexibel
Nadeel van steenwol
Je moet uitkijken met het gebruiken van steenwol, want het kan irriteren. Zorg daarom altijd dat je iets van handschoenen aan hebt als beschermingsmateriaal. Een veiligheidsbril is ook sterk geadviseerd. De vezels die vrijkomen kunnen de huid en ogen irriteren. Daarnaast kan het ook zorgen voor jeuk en roodheid. Inademen wordt ook niet geadviseerd, want dit kan benauwdheid veroorzaken of een irritatie aan de luchtwegen geven. Bovendien heeft glaswol bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde. Om dezelfde isolatiewaarde te creëren moet je meerdere isolatieplaten aanschaffen. Dit zou een nadeel kunnen zijn.
De kosten van steenwol
Steenwol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal. Als je bijvoorbeeld de vergelijking maakt met PIR, is steenwol een voordeliger isolatiemateriaal van Isolatienoord. Je moet er wel rekening mee houden dat je van steenwol meerdere lagen nodig hebt om een goede isolatiewaarde te halen. Maar, alsnog is steenwol dan voordeliger dan PIR. Wat ook heel gunstig is, is dat steenwol zowel thermisch als akoestisch goed isoleert. Dus voor deze relatief goedkope uitgave, krijg je nog veel waar voor je geld ook!