Energie

energie

Ieder huishouden heeft energie nodig om warm te kunnen douchen, te kunnen koken en om de lichten te kunnen laten branden. Hoeveel gas- en stroom een huishouden verbruikt hangt sterk af van het aantal bewoners en hoe groot je huis is. Maar ook van hoe je woont: in een nieuw klein appartement of in een groot oud huis.

 

Verschillende soorten energie 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten energie. Je hebt ‘groene’ energie en ‘grijze’ energie. Groene energie wordt voornamelijk opgewekt door natuurlijk elementen en veroorzaken geen luchtvervuiling doordat ze een lage CO2-uitstoot hebben. Bij groene energie wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan zonnepanelen of windmolens. Grijze energie daarentegen wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn producten zoals kolen, aardgas en aardolie. Het probleem met deze brandstoffen is dat er bij het verbranden veel CO2 vrijkomt en dat is schadelijk voor het milieu.

 

Energielabel

Huizen hebben ook een energielabel, ook wel de EPC-waarde genoemd. Hiermee zie je in één oogopslag hoe zuinig een woning is. Dat is goed om te weten als je een huis gaat kopen of huren, want een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en een lagere CO2 uitstoot. Op je EPC-attest zal je de energiescore terugvinden op een schaal van 0 tot 700 kWh/m². Die score wordt berekend aan de hand van de volgende factoren:

  • Verwarmingssysteem
  • Verwarming van sanitair
  • Samenstelling van het dak, muren en vloeren (gebouwschil)
  • Energieverlies door gebreken
  • Het verwarmde volume van de woning
  • Gebruikte bouw- en isolatiematerialen

Hoe kan ik meer besparen

 

Besparen op energie 

De energierekening kan soms best even schrikken zijn. Gelukkig zijn er veel manieren waarop jij kan besparen op je energieverbruik. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, het is ook beter voor het milieu.

  • Zorg dat je inzicht krijgt in jouw energieverbruik, dit kan je doen door middel van een energieverbruiksmanager. Deze slimme energie meter laat je zien wat je gas- en stroomverbruik is en geeft je tips om hierop te besparen.
  • Het verwarmen van je huis kost veel energie. Je kunt hierop besparen door je huis goed te isoleren en zuinig te verwarmen.
  • Laat de kraan niet lopen. Vooral als je een groot huishouden hebt zul je de effecten van korter douchen op je energierekening merken.

 

Eigen energie opwekkenZelf energie opwekken 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf energie op te wekken. Hiermee kan je flink op je energierekening besparen en draag je automatisch bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende opties waarmee je zelf je energie kan opwekken. De opties zijn: zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een waterpomp. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun energie op te wekken. Dit komt omdat er veel voordelen aan verbonden zijn en het beter is voor het milieu.