Bezuinigen of besparen hoeft niet altijd veel geld te kosten en kan op verschillende manieren. Vaak gaat het slechts om een verandering van je gewoontes, een beetje van je tijd of een kleine moeite. Blijf je ook steeds informeren naar nieuwe mogelijkheden en stimulansen van bijvoorbeeld de overheid. Een lage energiefactuur vertaalt zich onmiddellijk in lagere, maandelijkse, gemiddelde woonkosten.
Meten is weten
Een gezin in België gebruikt jaarlijks gemiddeld 4000 kWh elektriciteit in huis, goed voor ongeveer 800 euro. Het totale verbruik is bij elk gezin verschillend. Dat hangt af van het aantal gezinsleden, hun leeftijd, de levensstijl, interesses en gewoonten. Behalve de energiezuinigheid van je woning, spelen natuurlijk ook de toestellen die je aankoopt en je gedrag een rol.
Noteer regelmatig de meterstand van elektriciteit. Zo kom je te weten wanneer de grote energieverbruikers actief zijn. Een handig hulpmiddel is een energieverbruiksmeter. Je plaatst dit toestel tussen het stopcontact en het toestel waarvan je het energieverbruik wil meten. Zet de meter aan voor de duur van een programma (wasmachine, droogkast, vaatwasser) of voor een welbepaalde duur (24 uur voor een koelkast of een diepvries) en schrijf het verbruik op.
Bezuinigen door in te gaan op stimulansen van de overheid
Als je gaat bouwen of renoveren, loont het altijd de moeite om na te gaan hoe je je woning zo energieneutraal mogelijk kan maken. Vaak volstaan enkele investeringen die zichzelf relatief snel terugbetalen. Vooral als je een tegemoetkoming van de overheid of andere instantie zoals de netbeheerder krijgt.
Bezuinigen door de concurrentie te laten spelen
Tegenwoordig loont het de moeite om de tarieven van de verschillende energieleveranciers te vergelijken. In België kan je immers als particulier al geruime tijd gratis overstappen en je hoeft er eigenlijk niks voor te doen.
Het veranderen van leverancier heeft geen gevolgen voor je aansluitingen of kabels. Er wordt ook geen nieuwe meter geplaatst.