Gevels

De gevel van je huis is natuurlijk het eerste wat mensen zien. Het zorgt niet alleen voor de uitstraling, maar beschermt je huis ook tegen weer en wind. Gevelrenovatie is daarom één van de belangrijkste onderdelen van het onderhouden van je woning. Het tijdig uitvoeren van die renovaties is belangrijk. Want de kosten van schade veroorzaakt door een kapotte gevel kunnen hoog oplopen.

Voordelen van gevelrenovatie

  • Je woning is beter bestand tegen wind en vocht
  • Je huis is beter geïsoleerd
  • De waarde van je woning gaat omhoog 
  • Je huis ziet er netjes en verzorgd uit

Soorten gevelrenovatie

Er zijn 3 manieren om je gevel te onderhouden:

Gevelreiniging

Is je gevel nog van prima kwaliteit maar ziet het er niet meer zo netjes uit? Dan kan je kiezen voor gevelreiniging. Dit is overigens ook de goedkoopste optie van de 3.
Er zijn verschillende technieken om je gevel te laten reinigen. Wij sommen ze even op in volgorde van de vervuilingsgraad:

  • Stoomreinigen: door de combinatie van warmte en druk laat de aanslag los, zonder veel risico op beschadigingen. Dit type reinigen is niet aangeraden op broze gevels, omdat die het temperatuurverschil niet kunnen dragen.
  • Nevelstralen: door de lage druk kan dit type reiniging op eender welk type gevel worden toegepast. Deze techniek is ideaal om mos of verf te verwijderen.
  • Zandstralen: Bij deze techniek worden fijne zandkorrels tegen de muur gestraald en wordt er een kleine laag van de gevel afgeschuurd. Dit wordt enkel toegepast bij enorm sterk vervuilde muren die bestaan uit niet-poreus materiaal.
  • Chemisch reinigen: Bij dit type reinigen wordt er een bijtend middel op de muren gespoten en weer afgespoeld na de inwerkingsperiode. Dit is wel enkel toepasbaar op bepaalde gevels, mits de bijtende stof vlekken kan achterlaten op je facade

Gevelrenovatie/schilderen

Heeft de gevel iets meer nodig dan alleen een reiniging? Dan kom je een heel eind met renovatie en/of wat verf. Het is minder invasief en kost een stuk minder geld.

  • Opnieuw voegen: slecht of verouderd voegwerk kan heel wat schade aan je woning aanrichten. Vocht kan zich in de scheuren opstapelen, wat bij vriesweer resulteert in barsten. Om voegen te herstellen worden de oude uitgehakt of geslepen, schoongemaakt en ten slotte opnieuw gevoegd.  
  • Gevel schilderen: het is belangrijk om eerst de gevel goed schoon te maken alvorens te schilderen. Kijk ook na of de voegen nog in een goede staat zijn. Vervolgens kies je, op basis van het materiaal en in welke staat de gevel is, je verf. Voor buitenmuren bestaan er namelijk heel wat verschillende soorten verf. 
  • Kaleien: deze techniek is vergelijkbaar met schilderen, maar in plaats van verf wordt er een fijn laagje kalkpleister op de muren aangebracht. Hiermee kan je heel wat oneffenheden in je gevel verbergen.
  • Spuitkurk: deze gevelbekleding bestaat uit acrylhars en kurkgranulaat, die in meerdere lagen op de gevel wordt gespoten. Het zorgt voor extra isolatie, een mooi en afgewerkt resultaat, het is waterafstotend en komt in verschillende kleuren. Zorg er wel voor dat de gevel schoon is en geen scheuren bevat. Crepi is een gelijkaardig alternatief, maar iets arbeidsintensiever om aan te brengen. 
  • Impregneren: dit is het spuiten van een beschermlaag op de gevel. Deze laag voorkomt schimmel en vochtschade. Ook is het in de meeste gevallen brandwerend.

Nieuwe gevelbekleding:

Heeft je gevel zijn beste tijd gehad? Dan kan een nieuwe gevelbekleding de oplossing zijn. Vaak wordt er ook nieuw isolatiemateriaal aangebracht. Enkele populaire voorbeelden van nieuwe gevelbekleding zijn hout, steenstrips en crepi of spuitkurk.