Heb je al enkele tegelprojecten uitgevoerd maar hoop je jouw niveau nog wat extra op te krikken? Sta je voor een eerste uitdaging als tegelzetter en weet je niet goed waar je op moet letten? Lees snel verder en ontdek de tips die je nodig hebt om een topresultaat neer te zetten.
Perfecte ondergrond
Wanneer je over een perfecte ondergrond beschikt, kun je al meteen vertrouwen op een goed resultaat als je tegelt volgens de regels van de kunst. Is dit niet het geval, check dan op mogelijke problemen door te controleren of de ondergrond effen en waterpas ligt. Dit kun je doen door een lange waterpas te gebruiken of jouw waterpas op een lange rechte lat te leggen en hiermee te controleren of de ondergrond vlak genoeg is. Zijn er grote oneffenheden, neem dan eerst de tijd om deze aan te pakken door bijvoorbeeld te egaliseren. Een tegel nivelleersysteem haalt er de kleine oneffenheden moeiteloos uit. Ook een vuile of stofferige ondergrond is uit den boze. Betegelen op een bestaande vinyl of resten van een vorige vloerbekleding is eveneens vragen om problemen.
Sterke lijm
Afhankelijk van de toepassing kun je de juiste lijm kiezen. De lijm om terrastegels te plaatsen, dient uiteraard over andere kwaliteiten te beschikken dan de lijm om de spatwand van een keuken te betegelen. Denk ook best even na over de kleur van de voeg. Bij een lichte kleur of wit voegsel, is het aangeraden om witte tegellijm te gebruiken, zodat eventuele lijmresten tussen de tegels niet doorschijnen in de voeg.
Vlakke tegel
Tegels zijn verkrijgbaar in alle maten en kleuren. Bovendien zijn er zelfs verschillende texturen mogelijk waardoor het een veelzijdig product is. Een goede tip om de juiste keuze te maken, is om eerst de tegels eens uit te leggen in de ruimte. Probeer verschillende legpatronen, bestudeer waar je best begint en of de hoeken recht zijn. Soms is het beter om met een halve tegel te beginnen zodat je niet eindigt met een smal strookje aan de andere kant van de kamer. Sommige tegels zijn mooi vlak en recht, andere hebben meer structuur en zijn wat meer artisanaal. Welke tegel je ook kiest, als je een professioneel resultaat wilt, kun je maar beter werken met een nivelleersysteem zodat je de tegel sowieso goed plaatst.
Tips voor het onderhoud
De meeste tegels zijn keramisch en hebben weinig onderhoud nodig. Even dweilen volstaat. Het enige waar je moet op letten is dat je geen schoonmaakmiddel gebruikt met zeep, olie of was omdat deze een laagje kunnen achterlaten die een waas vormt en kleverig kan aanvoelen. Wanneer je echter de vloer in natuursteen hebt gelegd, is het onderhoudsproduct dat je gebruikt wel heel belangrijk. Laat je informeren in de tegelwinkel en ga voor een kwalitatief product om jouw vloer te reinigen en te voeden en zo in optimale conditie te houden.
Met deze tips leg je een professionele vloer waarvan niemand kan vermoeden dat je hem zelf geplaatst hebt!