Niets zo belangrijk in je badkamer als degelijke badkamertegels. Niet alleen voor het comfort. Ook voor de hygiëne en esthetiek van je badkamer is het essentieel dat je een doordachte keuze maakt. Trouwens, door te kiezen voor de juiste tegels in je badkamer kan je heel wat sfeer en ruimtegevoel scheppen.
Bij badkamerafwerking zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo bestaan er keramische badkamertegels, natuurstenen badkamertegels, mozaïektegels enzovoort. Bovendien is er voor elke categorie keuze uit een uitgebreid kleurenpale.t en zijn de badkamertegels verkrijgbaar in alle denkbare formaten. Elke badkamertegel heeft specifieke eigenschappen op het vlak van gebruik en onderhoud en is bepalend voor het uitzicht van je badkamer. Op die manier kan je een badkamerbekleding samenstellen die stijlvol en gebruiksvriendelijk is én in de lijn ligt van je budget.
Badkamertegels bepalen de uitstraling van je badkamer
Welk grootte en kleuren je kiest voor je badkamertegels bepaalt in sterke mate de sfeer van je badkamer. Donkere en kleine badkamertegels verkleinen bijvoorbeeld de ruimte. Lichte en grote tegels hebben een verruimend effect.
Voor een creatief resultaat zou je dus verschillende badkamertegels kunnen combineren. Je kan echter ook opteren voor één bepaalde kleur en grootte op de vloer en muren van je badkamer. Door dezelfde stijl en kleur te laten terugkomen in je badkamertegels creëer je immers een rustiger geheel.
Ga je voor de moderne look van grote badkamertegels? Of voor het fijnere werk met kleine mozaïektegeltjes? Ga je voor knalkleuren of voor pastelkleuren. De keuze is aan jou.
Badkamertegels in verschillende materialen
Naast kleur en afmeting is het soort materiaal natuurlijk het derde grote aandachtspunt bij het kiezen van badkamertegels. Het is vooral het soort materiaal dat immers een invloed zal uitoefenen op de prijs. De regel hierbij is: hoe ambachtelijker geproduceerd, hoe duurder de tegel.
Wat het soort tegels betreft heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor klassiekers zoals keramische tegels en mozaïektegels, of allerlei nieuwe soorten tegels die de laatste jaren op de markt zijn gekomen.
Keramische tegels, of volkeramische tegels worden vaak gekozen omwille van hun stevigheid. Volkeramische tegels zijn volledig uit hetzelfde soort klei opgebouwd, en kunnen dus tegen een stootje. Keramische tegels zijn omwille van hun stevigheid ook iets duurder dan bijvoorbeeld geglazuurde tegels.
Mozaïektegels zijn natuurlijk ook een klassieker in de badkamer. Mozaïektegels zijn al decennialang op de markt. Ze worden nog steeds frequent gekozen als bekleding voor de badkamerwand. En daar zijn natuurlijke goede redenen voor. Mozaïektegels zijn vaak klein en te verkrijgen in verschillende kleuren. Hierdoor kan je als ontwerper heel wat mooie kleurnuances aanbrengen, die dat tikkeltje extra geven in de badkamer.
Een laatste, veel voorkomend materiaal voor badkamertegels, is natuursteen. Dit materiaal zorgt voor een unieke look in de badkamer. Er hangen wel enkele grote nadelen aan vast. Vooral op vlak van onderhoud vergt natuursteen veel meer dan de andere materialen.
Badkamertegels samengevat
Bij het uitzoeken van tegels voor de badkamer let je natuurlijk op de kleur, het materiaal en de slipvastheid. Er is daarbij nog een factor die een grote rol speelt in hoe je badkamer er uiteindelijk uit komt te zien: het formaat of de grootte van de tegel. Welke tegel past het beste in jouw badkamer?
Heb je een kleine badkamer, en wil je deze optisch vergroten, dan kies je best voor een keramische tegel in groot formaat. Gebruik dan ook best dezelfde tegels als vloer-en wandtegels zodat je badkamer één geheel vormt.
Heb je een grote badkamer en wil je deze wat knusser laten ogen, dan kies je best een wat kleiner formaat van tegel. Of je bent wat creatiever in je combinaties: metro tegels in combinatie met handgemaakte cementtegels of vloeren in landelijke stijl geven een tijdloze sfeer.
Keramische tegels of marmer in groot formaat kan je dan weer prachtig combineren met mozaïek in alle vormen en materialen. Van hout, over natuursteen tot glas en keramiek.