Een woningverbouwing wil je uiteraard goed voorbereiden. Zo vergroot je de kans op een geslaagd eindresultaat! Ga dus niet zomaar direct aan de slag. Maar werk eerst een plan uit. Hoewel iedere renovatie er weer anders uitziet, komen deze tips je sowieso van pas. Lees maar mee!
Uitgebreid plan
Een plan opstellen voor de verbouwing, dat is dus je beginpunt. Je kunt eens opzoeken hoe een standaard verbouwplan eruitziet. Of maak je eigen plan. Wat je hier in ieder geval in opneemt? Wat je wilt verbouwen aan je woning natuurlijk. Maar ook in welk tijdsbestek je dit wilt doen. En wat het budget is dat je beschikbaar hebt. Zoek direct uit of dat financiële plaatje haalbaar is. Of wat je eventueel toch moet laten zitten, om binnen je budget te blijven. Je neemt in je plan ook op welke onderdelen en materialen je nodig hebt. Kijk direct naar moderne oplossingen. Een nieuwe deur plaatsen? Je hebt niet alleen de keuze uit hout, maar ook uit kunststof deuren. Een belangrijk voordeel aan kunststof is dat het onderhoudsvrij is en lang mee gaat. Een duurzame keuze dus, wat bij veel verbouwingen een belangrijke rol speelt.
Inspiratie en voorbeelden
Je hoeft niet alles zelf te bedenken als je gaat verbouwen. Zeker als je het lastig vindt om alles al voor je te zien, kun je juist inspiratie opdoen. En dat raden we eigenlijk iedereen aan, omdat het je zomaar op nieuwe ideeën kan brengen. Je kunt vooraf immers niet overal zelf maar aan denken! Door te checken hoe anderen het doen, wordt jouw eindresultaat ook weer beter. Kijk ook alvast rond naar de onderdelen die je nodig hebt. Dit kan prima via je computer of telefoon. De benodigdheden in huis halen is eigenlijk ook zo gepiept. Bestel bijvoorbeeld online kunststof kozijnen, in de afmetingen die je nodig hebt. Dat is alvast een mooie taak bij de voorbereiding van de verbouwing. Zorg dat je meteen aan de slag kunt gaan met de materialen zodra deze arriveren, of richt een plekje in om de materialen tijdelijk op te slaan.
Regelzaken
Je moet vaak behoorlijk wat regelen voor een verbouwing. Ook daar kun je al tijdig aan beginnen. Kijk bijvoorbeeld of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Dit kan zo zijn bij een uitbouw, om een bekend voorbeeld te noemen. Verder wil je op tijd een container regelen om bij je woning te plaatsen, om het bouwmateriaal in te kunnen dumpen tijdens het strippen en slopen. Andere benodigde materialen wil je juist op tijd bestellen, zodat je ermee aan de slag kunt gaan wanneer het nodig is. De levertijd kan soms behoorlijk oplopen. Houd dit dus goed in de gaten. Heb je bouwpersoneel nodig om de klus voor je uit te voeren? Dan wil je natuurlijk ook op tijd op zoek gaan naar de juiste experts. Het kan best even duren totdat er een plekje vrij is in de agenda, of het nu gaat om een aannemer, elektricien of loodgieter. Vooraf alvast wat regelen is dus zeker een slimme zet.
Persoonlijke leven
Een laatste belangrijke onderdeel van de voorbereiding: bedenk hoe het straks zit met je persoonlijke leven. Een verbouwing is niet zomaar iets, zeker als het gaat om een langdurige renovatie. Waar verblijf je in deze periode? In de woning zelf, of op een andere locatie? Het ligt er bijvoorbeeld maar net aan hoe ruim de woning is, of wat je budget toelaat. Als je op een andere verdieping kunt wonen, kun je in principe in je eigen huis verblijven. Anders is dat toch wel erg intensief. Probeer ook alvast uit te denken hoeveel tijd je zelf aan de verbouwing kwijt bent. Past dit in je leven, naast je werk en andere verplichtingen? Of is het toch nodig om meer hulp in te schakelen? Hoe duidelijker je beeld hierover alvast is, hoe soepeler de verbouwing straks verloopt. Neem dus alle aspecten hierin mee.
Je kunt maar beter de tijd nemen voor de voorbereiding van een verbouwing. Onderschat namelijk niet hoeveel zaken erbij komen kijken. Als je dat allemaal last minute moet uitdenken, levert dat een heleboel stress op. Dat stukje voorwerk is dus absoluut belangrijk!