Start je binnenkort met de realisatie van een aanbouw aan je woning, of ben je hier reeds aan begonnen? Overweeg deze bouwwerkzaamheden te combineren met het laten plaatsen van zonnepanelen. Een plat dak is over het algemeen zeer geschikt voor het gebruik van zonnepanelen, daar deze in de meest optimale hellingshoek gemonteerd kunnen worden. Bij het gebruik van panelen op een schuin dak, ben je grotendeels afhankelijk van de hellingshoek van het dak zelf. Daarbij geldt voor een plat dak dat de zonnepanelen op het zuiden gericht kunnen worden voor een optimale opbrengst aan groene stroom. In dit artikel lees je er meer over.
Merendeel daken geschikt voor zonnepanelen
Niet alleen het platte dak van een aanbouw leent zich goed voor het gebruik van zonnepanelen om zelf groene stroom op te kunnen wekken. Datzelfde geldt voor veel schuine daken. Onderzoek laat zien dat circa 70 procent van de Nederlandse daken geschikt is voor de toepassing van zonnepanelen.
Tip: klik hier om een huisscan uit te laten voeren, waarbij de organisatie achter deze scan je een gratis advies op maat biedt. Het geeft een goed beeld van het aantal zonnepanelen dat je op jouw dak kunt laten plaatsen om het verbruik van grijze stroom te compenseren.
Combinatie met een groene dakbedekking
Overweeg bij de realisatie van een aanbouw te kiezen voor de combinatie van zonnepanelen en een groene dakbedekking. Steeds vaker kiezen huishoudens bewust voor zo’n groen dak, daar het diverse voordelen biedt. Een groen dak biedt bijvoorbeeld bescherming aan de onderliggende dakbedekking, vangt water op en heeft een verkoelende werking in de zomer. Het beschermen van de (bitumen) dakbedekking van een plat dak maakt dat de levensduur van de dakbedekking verlengd wordt. Een duurzame en voordelige keuze! Uit onderzoek blijkt een dak zo’n twee keer langer mee te gaan bij het gebruik van een groene dakbedekking.
Andere vormen van verduurzaming in huis
Naast de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te monteren, zijn er verschillende andere opties om een woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van de isolatie onder het dak, het isoleren van de spouwmuur en het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer. Op deze manier trekt er minder kou vanuit de grond de woning in. Het maakt dat het energieverbruik in huis afneemt, terwijl het comfort met zo’n isolerende laag verbetert. Ook de keuze voor HR++ glas bij een renovatie of bijvoorbeeld aanbouw kan het overwegen waard zijn om de isolatiewaarde van de woning te verbeteren.