We proberen de laatste jaren zo duurzaam mogelijk te leven om goed te doen aan het milieu. Zo recyclen we veel meer én gebruiken we ledlampen. Bouwlampen bestaan er ook in de duurzame led variant, maar waar let je op bij de aanschaf? Hoe kom je erachter wat de beste led bouwlamp is om te gebruiken? Wij geven jullie een paar tips om tot de juiste keuze te komen.
De lichtopbrengst
Bij de aanschaf van je bouwlamp is het natuurlijk belangrijk dat ie veel én fel licht kan uitstralen, zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Veel mensen zullen automatisch kijken naar de wattage van de lamp. Echter, dit getal zegt niets over de lichtopbrengst, maar juist over het verbruik van de bouwlamp. De lichtopbrengst van een bouwlamp wordt uitgedrukt in lumen.
De chip in de led bouwlampen hebben invloed op de lichtopbrengst van de lampen. Er bestaan twee verschillende soorten chips: SMD- of COB-chip. Het voordeel van de SMD-chip is dat deze koeler blijft, waardoor de led bouwlamp minder snel kapot zal gaan. De COB-chip heeft weer meer vermogen.
Het verbruik
Natuurlijk is het wel belangrijk om naar de wattage te kijken. Het getal drukt dan wel niet de lichtopbrengst uit, maar wel het verbruik. Én dat verbruik is erg belangrijk als je met meerdere apparaten op één haspel werkt. Vooral met de koude dagen in zicht, want een bouwlamp en een heather aansluiten op één haspel kan tot overbelasting leiden.
Volgens Europese normen getest
Iedere bouwlamp moet worden getest volgens Europese normen, voordat ze op de markt worden gebracht. Na deze test krijgen ze een IK- en IP-classificatie. Het IK-nummer laat zien in hoeverre een bouwlamp tegen een stootje kan en bestemd is tegen vandalisme. De nummers lopen van 1 t/m 10. IK01 betekent dat de bouwlamp niet tegen een stootje kan, IK10 betekent dat de led bouwlamp een enorme klap kan verdragen.
Het is natuurlijk ook belangrijk dat een bouwlamp tegen stof en water kan, dit noemen we de IP-classificatie en ook deze wordt uitgedrukt in cijfers. Het eerste getal is altijd de bestendigheid tegen stof en het tweede cijfer tegen vocht. Een led bouwlamp met een IP-nummer van IP67 is volledig stof-en waterbestendig.
Kleurtemperatuur
De donkere dagen komen er weer aan, dus het is fijn dat het licht van je bouwlamp fel én helder genoeg is. De K-waarde van een lamp, ook wel Kelvin genoemd drukt de kleurtemperatuur uit. Een waarde van 5.000K staat gelijk aan helder daglicht.
Levensduur
We hebben al besproken dat een led bouwlamp beter is voor het milieu, want ledlicht is duurzamer. Een led-lamp is namelijk bijna acht keer zuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien gaan led-lampen ook nog eens vijf keer langer mee. Dat zijn nog eens voordelen!