Een badkamer indelen kan lastig zijn. Vooral omdat een badkamer vaak een van de kleinere ruimtes in huis is. Wie ervoor kiest om alle voorzieningen in de nieuwe badkamer op dezelfde plek te plaatsen, komt er het makkelijkst van af. Wie de hele inrichting verandert, heeft een meer uitdagende taak. Gebruik daarom deze vier tips om je badkamer logisch in te delen.
1. Stel prioriteiten
Begin met het maken van een wensenlijst en stel prioriteiten. Niet alles zal passen in je nieuwe badkamer. Schrijf je wensen met de hoogste prioriteit bovenaan de lijst. Schrijf de wensen met de laagste prioriteit onderaan de lijst.
Een douche, toilet en wastafel mogen uiteraard niet ontbreken. Een sauna en bad zijn misschien wat minder belangrijk. Wees hier realistisch in. Je wil natuurlijk niet dat je badkamer overvol wordt.
2. Teken alles vooraf uit
Veel mensen schaffen een badkamer aan, zonder dat ze de badkamer vooraf hebben opgemeten en uitgetekend. Dit is een van de meest gemaakte fouten, wanneer het gaat om nieuwe badkamers. Begin daarom met het inmeten van het huidige sanitair. Bekijk goed waar alle leidingen lopen en waar je elektra loopt. Teken de nieuwe badkamer vervolgens helemaal uit en speel met de plek van het nieuwe sanitair. Zo weet je precies waar het nieuwe sanitair moet komen en of het allemaal gaat passen. Daarnaast weet je zo precies waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe badkamer koopt.
Tip: maak een tekening op schaal en gebruik hiervoor schaal 1:50. Zo weet je zeker dat de afmetingen kloppen en kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.
3. Een douche of een bad?
Wie een ruime badkamer heeft, kan prima voor een bad en een douche kiezen. Heb je een kleine badkamer, maar is een bad een must? Kies dan voor een bad waar je in kan douchen en scherm deze af met een badwand. Zo kun je genieten van twee faciliteiten terwijl je alleen ruimte kwijt bent aan een bad.
Badwanden zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Denk hierbij aan een inklapbare badwand, een draaibare badwand en een badwand met profiel.
4. Voldoende opbergruimte
Zorg voor voldoende opbergruimte en creëer rust en ruimte door alles netjes op te bergen. Een kleine ruimte tussen de douche en het toilet kan prima functioneren als ruimte voor een extra kolomkast. Creëer daarnaast een extra nis in de douche waar je al je douchespullen kunt neerzetten.
In een kleine badkamer kun je het beste kiezen voor een enkele wastafel met badkamermeubel. Bij voldoende ruimte kun je uiteraard ook kiezen voor een dubbele wastafel met badmeubel.